Свързани новини

04.12.2014 17:21

България отново под вода

Видян 1406 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Реки и язовири преливат, затворен е ГКПП Капитан Андреево. В областите Бургас, Ямбол, Хасково, Сливен и Видин е в действие Националният план за защита. Създадена е организация за наблюдение на всички водоеми в засегнатите райони, за възстановяване на нормалното функциониране на инфраструктурата и за своевременно информиране, подпомагане и евакуация на хората при необходимост. Общата координация е възложена на Националния оперативен щаб за защита при бедствия.


Капитан Андреево осъмна вчера под около половин метър вода. Митническият пункт е временно затворен за леки и тежкотоварни превозни средства, съобщиха от пресцентъра на агенцията Митници. Тежкотоварният трафик се пренасочва към Лесово.


Залети са площи и от територията на Мини Марица – изток. 67 помпи работят за отводняване, но производственият процес е силно затруднен. Заради проливните дъждове в Раднево е въведен Общинският план за защита при бедствия. Най-сериозно е положението в село Константиновец, където язовирът прелива. Хората от най-застрашените къщи са известени и са готови за евакуация. В Радневско има наводнени къщи и дворове в селата.


В Хасковско положението е критично в три общини - Димитровград, Любимец и Симеоновград, заради проливния дъжд. На много места реките излязоха от коритата си и заляха пътища и обществени сгради. Непрекъснато се наблюдава нивото на р. Марица.


В Елхово е свикан кризисен щаб заради разлив от р. Тунджа.  Само за няколко часа нивото на реката се е покачило с 24 см и вече е критично.  Продължава източването на язовирите по горното течение на Тунджа.


Частични наводнения има и в Бургас. Жител на кв.Сарафово заяви шеговито: „Ние сме добре на морето, имаме си лодки. Плавам си с лодка до магазина. Но във вътрешността са зле“.


По разпореждане на вицепремиера Томислав Дончев, който замества заминалия за Брюксел Бойко Борисов, членове на кабинета посетиха засегнатите от бедствия райони, съобщиха от правителствената информационна служба.


„Надявам се, като има представители на такова висше държавно ниво, цялата държавна машина да може да работи с необходимото темпо. По информацията досега няма данни за жертви, но има материални поражения - има залети къщи и наводнени мазета. Следим ситуацията отблизо.  Първа грижа е спасяването, за да могат хората да са в безопасност и да има по-малко щети”, коментира Дончев.


В същото време в Министерството на околната среда и водите съобщиха, че се очаква повишаване на речните нива в цялата страна, затова е активирано Оперативното звено за предотвратяване преминаване на високи вълни. То ще бъде в режим на 24-часовата работа, включително в почивните и празничните дни.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес ще се окажете по-фокусирани върху външния си вид

Днес ще се окажете по-фокусирани върху външния си вид,