Еврокомисията подчертава, че много от постигнатото през периода на COVID-19 (включително спадът от 17%, който беше наблюдаван през 2020 г. спрямо 2019 г.), не е изгубено. В сравнение с предпандемичната 2019 г. смъртните случаи са с 2 хил. по-малко (-10 %).

Свързани новини

22.02.2023 16:39

България е втора в ЕС по жертви на пътя

Видян 849 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Румъния и България отчитат най-голям брой жертви в Европейския съюз на пътнотранспортни произшествия спрямо размера на населението, според данни на Европейската комисия.
Общото подреждане на държавите по брой на смъртните случаи не се е променило значително в сравнение с периода преди пандемията - през 2022 г. Най-безопасни са били пътищата в Швеция и Дания (съответно 21 и 26 смъртни случая на един милион жители), докато броят на жертвите на пътнотранспортни произшествия е най-голям в Румъния и България (съответно 86 и 78 на един милион жители).


Средната стойност за ЕС е 46 смъртни случая на един милион жители.
В същото време България отчита намаление в броя на жертвите по пътищата в последните години. Намалението между 2017 и 2019 г. в страната е средно 17 на сто, при 11% средно за ЕС.
През миналата година при пътнотранспортни произшествия в ЕС са загинали около 20 600 души. В сравнение с 2021 г. това е увеличение с 3% и се дължи на факта, че след пандемията равнищата на движение се възстановиха.


Еврокомисията подчертава, че много от постигнатото през периода на COVID-19 (включително спадът от 17%, който беше наблюдаван през 2020 г. спрямо 2019 г.), не е изгубено. В сравнение с предпандемичната 2019 г. смъртните случаи са с 2 хил. по-малко (-10 %).
Целта на ЕС и ООН е до 2030 г. броят на смъртните случаи при пътнотранспортни произшествия да бъде намален наполовина.


В отделните държави-членки напредъкът е много неравномерен. Най-голямо намаление (над 30%) отчитат Литва и Полша, след тях се нарежда Дания с 23%.
За разлика от тях през последните три години броят на смъртните случаи по пътищата в държави като Ирландия, Испания, Франция, Италия, Нидерландия и Швеция е останал почти без промяна или се е увеличил.






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

риби

Това е подходящ момент да се съсредоточите върху изграждането на силни

Това е подходящ момент да се съсредоточите върху