Свързани новини

26.07.2019 12:57

Бъдещето на US базата в Инджирлик е под въпрос

Видян 1916 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Анкара предупреди САЩ, че тяхна ключова военновъздушна база може да се окаже в рискована ситуация с оглед влошаването на отношенията между двете страни, отбелязва Voice of America.
Използваната десетилетия наред от САЩ военновъздушна база в Инджирлик има не само военно значение, но и подчертава стратегическите отношения между двете членки на НАТО.
„Започнали сме процеса по вземане на ответни мерки и те може да са свързани с Инджирлик, Кюречик (където е базиран американски радар) или други въпроси“, предупреди турският външен министър Мевлют Чавушоглу Вашингтон.
„Ако Америка продължи с негативните стъпки към нас, ако има още санкции, ще имаме отговор на тях“, добави Чавушоглу.
Миналия месец турският президент Реджеп Тайип Ердоган отправи подобна заплаха, свързана с базата в Инджирлик по време на дискусия с американския си колега Доналд Тръмп. Това се случи в междинен разговор между двамата по време на срещата на високо равнище на страните Г-20 в Осака.
Закупуването на руските зенитно-ракетни комплекси С-400 противоречи на акта за контриране на американските противници чрез санкции, който забранява големи покупки на руска военна техника. Според закона Анкара може да понесе сериозни финансови и икономически санкции. Закупуването на системите вече доведе до изключването на Турция от програмата за изтребителите F-35. Според американски представители решението на южната ни съседка да използа руска технология може да компроментира западните военни системи в страната. F-35 е най-новия „стелт“ изтребител, използван от НАТО.
Анализатори твърдят, че турската страна винаги е гледала на базата в Инджирлик като скрит коз, който да използва срещу САЩ в моменти на конфликт. Още от Студената война, огромната военновъздушна база, разположена в близост до сирийския фронт е от ключово значение за американските стратегически интереси. Според запознати в базата има до 50 единици ядрени оръжия.
Армията на САЩ продължава да използва Инджирлик във войната срещу терористичната групировка „Ислямска държава“ в Ирак и в Сирия и като важен логистичен център. Но според анализаторите важността на базата се простира по-далеч от военните интереси на страната.
„Военния фактор в сътрудничеството на Турция със Запада е много силен. В този контекст, Инджирлик е една от основите на отношенията й със запада“, твърди Галип Далай, преподавател от Факултета по политика и международни отношения в Оксфордския университет. Далай също така е директор на изследователската група за Близкия изток, базирана в Истанбул.
„Ако базата в Инджирлик бъде затворена, това със сигурност ще създаде дискусия около бъдещето на отношенията между Вашингтон и Анкара и мястото на Турция в НАТО изобщо“, добави той. „В тази връзка на мисли, символизмът, който Инджирлик носи, е много по-важен от неговото военно приложение, макар и то да е много важно за войната срещу тероризма в Сирия и Ирак“.
И преди южната ни съседка е заплашвала САЩ във връзка с използването на базата. Често са били налагани тежки рестрикции за използването й от американски самолети, но базата остава отворена дори и във време на дипломатическо напрежение. Анкара все пак търси алтернативно решение на проблема.
„Преценката на нашата страна е изградена на факта, че нашата стратегия разчита на авторитета на Доналд Тръмп. Досега тя работеше“, заяви бившия турски консул Айдън Селчен. „Тръмп може да задържи санкциите, това е преценката на Турция“.
Тръмп действително изрази неодобрението си спрямо санкциите над Турция. Президентът на САЩ призна, че има добри професионални взаимоотношения с Ердоган, но в същото време е подложен на натиск от страната на Конгреса за налагане на санкции на южната ни съседка.
Ако Вашингтон продължи с ограниченията обаче, присъствието му в Инджирлик може да бъде поставено под върпос.
„Ако научихме едно нещо, то беше, че Турция не блъфира“, продължи Далай. „Покупката на С-400, според много анализатори във Вашингтон беше дипломатическа заплаха, но се оказа, че Анкара е сериозна в намеренията си. В тази връзка затварянето на Инджирлик е възможно, ако ситуацията ескалира и бъдат наложени още санкции. Всичко е възможно“, завърши американският експерт.


 Източник: Фокус



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

близнаци