27.02.2020 17:32

Баба Марта носи допълнителни печалби от СПОРТ ТОТО

Видян 1880 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

По стара българска традиция на 1-ви март хората и животните се закичват с усукан бял и червен конец, който да им носи здраве и успех. Така наречените мартеници се носят докато се види първото цъфнало дръвче или щъркел. Според народното поверие червеният цвят има силата на слънцето и символизира здраве, победа, живот. Белият цвят пък се свързва с чистотата и невинността.


В днешно време 1-ви март е известен и като празника на Баба Марта. Старите българи вярвали, че с настъпването на март месец „лошотиите“ се събуждат, и че мартениците ги  предпазват от тях. Разказват, че някога в планината живяла Марта с двамата си братя –  Малък и Голям Сечко. От високата планина Марта чувала и виждала всичко.


Един ден млада невеста завела овцете си в планината, а свекърът ѝ казал „Не извеждай на паша, рано е! Скоро Сечко ще си отиде. Кърпикожусите цъфтят сега. Това е лъжовно цвете, не прецъфти ли, не му вярвай, кожуха си не сваляй!“. Невестата му отговорила: „Е, какво ще ми стори Марта? Тя е жена и зло на жена не може да направи“ и тръгнала на паша. Марта чула тези думи и ѝ домъчняло, защото и тя като своите братя може да изпрати и слънце, и бури, и силни ветрове. Не след дълго черни облаци надвиснали над планината, излязъл силен вятър и настъпила люта зима. Невестата не се върнала у дома си повече. Така  се създал обичаят да се правят мартеници, за да бъде щастлива Баба Марта и да носи само добрини.


По повод Баба Марта от Български спортен тотализатор са подготвили допълнителни изненади. Десет участници, в една от най-популярните игри „Тото 2 – 5 от 35“, ще бъдат „закичени“ с  парична печалба  по 500 лева и то без да е необходим допълнителен залог. Тегленето на печелившите квитанции ще бъде на 1 март в национален ефир. Ако пропуснете да гледате предаването, може да проверите дали сте сред късметлиите и на сайта на тотото. Не пропускайте шанса си да направите празника още по-весел и богат.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

дева

Новите запознанства ще са леко странни

Новите запознанства ще са леко странни. Ще започнат