Свързани новини

22.01.2020 17:52

„Аварията” в Перник маскира тоталното спиране на водата

Видян 3967 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


ВиК хвърля прах в очите с „внезапно” възникнал технически проблем. От дружеството съобщиха за аварията  в квартал Железни заводи, която окончателно остави без вода голяма част от Перник. Освен областния център, засегнати от проблема ще бъдат още град Батановци и и околните села Дивотино, Мещица, Витановци, Богданов дол, Лесковец, Черна гора, Ярджиловци.
Посочената причината е голяма авария по довеждащия водопровод от пречиствателната станция за питейни води. По отстраняването ѝ ще работят два екипа – на местното ВиК и на софийска фирма. Засега проблемът не се отрази само на водоподаването по режим в кварталите Изток, Тева, Мошино, част от кв. Иван Пашов и селата Люлин и Бучино.



Припомняме, че от края на м.г. Перник и без друго живее в условия на воден режим. Миньорският град изпадна във водна криза заради пресъхването на язовирите, а проблемът само се задълбочава.



Както 19' първи и единствен писа още на 13 януари, че градът има вода за още около 2 седмици. "До 10 дни ще достигнем до „мъртъв обем“ на яз. Студена и транзитът на вода от яз. Белмекен през София е единствената възможност за нас", призна в началото на седмицата кметът на Перник Станислав Владимиров. В тези срокове няма никаква възможност  захранването с достатъчно количество вода откъдето и да било. Сега откритите новоизползваеми източници няма как да снабдят дори при минимално потребление цялото население, евентуално само ще могат да дадат супер малко количество на отделни малки махали. По „случайност” аварията идва в много удобен момент, точно в навечерието на пика на кризата с тотално пресъхване на чешмите и вероятно цели нейното отсрочване.



През последните дни прозвучаха множество далеч не екпертни коментари, че причина за водната криза се корени в старите тръбопроводи. Шефът на комисията по култура в НС Вежди Рашидов дори успя да обвини бившия първи Тодор Живков, който почина през 1998г., а падна от власт през далечната 1989г. „Грешки са допуснати от господин другаря Живков", заяви той пред Bulgaria ON AIR. С подобно обезкуражително мнение излезе и депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски. „ Това е една от поредните бомби. Проблемът с водите в България ще става все по-сериозен. В социалистическия период на България тази подземна инфраструктура - водопреносната мрежа, е изградена по коренно различен от цивилизованите страни начин”, каза той.
    
Новата авария е в пълен унисон с подобни „експерни оценки”. Същевременно именно ВиК дружеството носи най-голяма отговорност за проблема с бездействието си,  а също и МРРБ в качеството си на негов принципал.



Припомняме, че на извънредно заседание  Общинският съвет в Перник единодушно одобри спасителния план за излизане от водната криза чрез свързването на водопроводните системи на миньорския град и София. За целта са поискани 25 млн. лв. Според строителния инженер Владимир Павлов проектът вече е завишен 5 пъти, тъй като реалната себестойност е само 5 млн. лв.








Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион

През този ден фокусът ви може да се измести към общуването

През този ден фокусът ви може да се измести към