23.02.2015 15:56

Армията с нови зимни и летни униформи

Видян 1216 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Два вида облекла - зимни и летни, е поръчал военният министър Николай Ненчев, съобщи самият той по време на отчета на 100-те дни начело на ведомството.


"По мое разпореждане са подготвени документи в началото на следващата година интендантското обслужване да изработи два вида облекла - зимни и летни, такова нещо не е правено в последните 4-5 години", посочи министърът. "Новите униформи ще отговарят на всички изисквания за качество, ще се правят внезапни проверки по време на изработването", добави той.


"Армията е организъм, който трябва да се поддържа в добро състояние, не може да се оправи от днес за утре", обобщи той още в началото и намекна, че бюджетът е крайно недостатъчен за това. 

"Съществува дисбаланс между наличните средства и необходимостите за поддръжка", посочи още министърът. Затова била спряна реорганизацията на авиобаза Безмер, бригада Логистика и бригада Специални сили.


"В началото на моя мандат вече изтича планът за организационното изграждане на въоръжените сили и хоризонта на Бялата книга на въоръжените сили, както и пред нас е три пъти отлаганият преглед на въоръжените сили", обясни министърът.


"Системното недофинансиране на плана за организационното изграждане е процес на ерозия на съществуващите способности на въоръжените сили и той през годините се е задълбочил. Твърде тежки са проблемите в армията", каза още Николай Ненчев.


По думите му, в този аспект редуцираният бюджет ще доведе не само до невъзможност за стартиране на нови проекти, но и до трудности за поддържане на наличното.


Ненчев разкритикува и тежката административна машина във ведомството, която по времето на всички министри създава трудности за поддръжка и се коментира винаги като затруднение за бюджета.


"Тежка е административната машина, в която пенсионери затапват места за кадрово израстване на младите. Министерството на отбраната е с 14 дирекции с 882 служители. съкращаването на средствата водят до промяна в администрацията. Съкращенията на сляпо обаче не решават проблемите. Трябва ни внимателен преглед на кухи звена. Млади хора трябва да съживят администрацията и да дадат своя принос с високото си образование, езици и компютърна подготовка", смята министърът.


Ненчев има намерение да съкрати разходите за 10 на сто от персонала.


На въпрос за нашумялата проверка във ВМА, при която бе лансирано в публичното пространство, че частна фирма действа необезпокоявано на територията на болницата, при което има злоупотреби, министърът отговори, че тече проверка и одитът на Инспектората на МО е в прокуратурата, както и в държавна финансова инспекция.


"Няма основание на този етап за безпокойство за пенсионирането на военните. Всяка такава публикация води до отлив и напускане на униформени", каза министърът и помоли да не се спекулира по тази тема.


77 милиона лева разходи за персонал не достигат, стана ясно още на брифинга. Ако тези пари не се обезпечат, щяло да се наложи да се посегне на социалните придобивки. 



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог