Президентът на САЩ Джо Байдън посещава военнослужещи от 82-ра въздушнодесантна дивизия в G2A Arena в Ясионка, Полша, 25 март

Свързани новини

30.03.2022 12:30

Американските сили не обучават украински войски в Полша: Генерал

Видян 1439 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ръководителят на силите на САЩ в Европа заяви, че не знае за програма за обучение на украински войници в Полша, след като президентът Джо Байдън изглежда намекна, че такава мисия е в ход, докато уточняваше предишен гаф, направен миналата седмица.




По време на изслушването пред законодателите в сенатската комисия по въоръжените сили във вторник генерал Тод Уолтърс - командващ Европейското командване на САЩ (EUCOM) и върховен съюзен командир на НАТО в Европа - заяви, че "в момента" в Полша няма тренировъчна мисия.




"Не смятам, че в момента сме в процес на обучение на военни сили от Украйна в Полша", заяви Волтерс пред сенатора републиканец Том Котън (Арканзас).


 


Въпреки това генералът добави, че е имало "връзки" с украинските войски в Полша и че те са "получавали съвети", но заяви, че "това е различно от това, което според мен имате предвид по отношение на обучението" Той не предостави подробности за това какво включват тези "връзки".
 
 
Коментарите на Уолтър идват, след като президентът Байдън се опита да оттегли предишните си забележки относно конфликта в Украйна, след като миналата седмица каза на американските войници, разположени в Полша, че скоро ще "видят" страната, с което изглежда намекна, че те ще бъдат разположени там.
 
 
В понеделник Байдън настоя, че "говори за подпомагане на обучението на. . . украинските войски, които се намират в Полша", с което отново си навлече неприятности, тъй като служители на Белия дом побързаха да пояснят, че американските сили всъщност не обучават чужди войски на полска земя.
 
 
 
 По-късно в понеделник по време на брифинг за медиите директорът по комуникациите на Белия дом Кейт Бедингфийлд заяви пред репортери, че "има редовно взаимодействие между украинските войници в Полша и американските войници, които президентът видя по време на пътуването", като настоя, че Байдън не е разкрил случайно "компрометирана информация".


"Войската, с която се срещна в Полша, обичайно взаимодейства с украинци. Това е нещо, което е известно", продължава тя, но също така отказва да навлезе в подробности за това какви взаимодействия са имали войниците.
 
 
Запитан за силите на САЩ, които понастоящем са разположени в Европа, Уолтърс заяви, че броят на американските военнослужещи е нараснал от 60 000 на 100 000, откакто Русия започна военната си операция в Украйна в края на февруари.
 
 
Почти половината от тези войници са разположени в Германия, а генералът отбеляза, че 70% от тях ще имат пряка бойна роля, ако бъдат активирани, като ги нарече "зъбите" на американското присъствие. Някои от войските може да бъдат разположени на континента за постоянно, допълни Волтерс, като заяви, че приносът на европейската отбрана през следващите месеци ще определи следващите стъпки на EUCOM.
 
 
Въпреки че Вашингтон и други държави от НАТО работят за укрепване на отбраната на Киев с доставки на оръжие, съюзниците многократно са заявявали, че няма да участват пряко във войната в Украйна, а ще защитават само територията на държавите членки. Въпреки че предишните администрации на САЩ са заявявали, че Украйна някога ще бъде приета в блока, тя остава извън НАТО, а администрацията на Байдън предупреди, че американската намеса може да доведе до въоръжена конфронтация с Москва или дори до Трета световна война.
 
 
 Снимка: АР

 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

скорпион