Дръзкото твърдение на Скржипчак е разкритикувано от руски официални лица

Свързани новини

27.03.2022 08:34

Полша трябва да "претендира" за руски регион, казва генерал

Видян 4401 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Варшава трябва да се опита да "поиска" Калининградска област от Русия, заяви генерал Валдемар Скржипчак. Регионът е "под руска окупация от 1945 г. ", твърди бившият командир на полските сухопътни войски в телевизионното предаване "Супер Експрес".




"Може би си заслужава да го поискаме, както беше с възстановените територии", каза Скржипчак, визирайки източните германски територии, присъединени към Полша след разгрома на нацистка Германия. "Може би си заслужава да се поиска Калининградска област, която според мен е част от територията на Полша. "


 


След разгрома на нацистка Германия през Втората световна война нейният регион Източна Прусия е разделен между Съветския съюз и Полша. СССР получава около една трета от територията на региона, включително град Кьонигсберг (известен оттогава като Калининград), с което се създава съвременната Калининградска област. След разпадането на Съветския съюз регионът остава руски анклав, граничещ с Полша и Литва.
 
 
Дръзкото твърдение на Скржипчак е разкритикувано от руски официални лица, а губернаторът на Калининград Антон Алиханов заявява, че полският генерал очевидно се опитва да се върне в 17-и век. По онова време херцогство Прусия е васал на полската корона, но никога не е било действителна част от Полша.


"Просто не разбирам как Прусия се е превърнала в Полша в съзнанието на генерала", казва Алиханов пред вестник "Комсомолская правда". "Това, разбира се, е невероятно. Строго погледнато, Източна Прусия е Германия. Ние помним това, очевидно за разлика от генерала. "
 
 
Предвид историята на съвременна Полша и нейните земи, Варшава не бива да се опитва да променя граници и да предявява териториални претенции, предупреди Алиханов.


"Ако всички тези генерали са толкова "умни", тогава можем да си спомним най-различни исторически моменти, съвсем скорошни, не по-далеч от 20-и век", каза служителят. "И ще стигнем до заключението, че много голяма част от земята, която сега е Полша, всъщност е била завладяна, отнета от нацистка Германия и предадена като подарък от Съветския съюз на полския народ. "
 
 
 

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

риби