Свързани новини

26.02.2019 15:02

Алармират Брюксел за сриващата се къща на Гешов и още 1 паметник на архитектурата в София

Видян 2949 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Гражданската инициатива за опазване на културно-историческото наследство поиска от Брюксел да помогне в борбата за спасяване на софийски паметници на културата. Тя се обърна към еврокомисаря за образование, култура и спорт Тибор Навратич за запазването на архитектурни ценности в българската столица с възвание, което в социалната мрежа е открито и за всички, които биха подкрепили благородната кауза. То е адресирано и към премиера Борисов, министъра на културата Банов, кмета Фандъкова.  


Гражданите поставят проблема по принцип и търсят съдействие за опазването на конкретни паметници на архитектурното изкуство. Едната къща е била общинска собственост, странно как прехвърлена от Софийски имоти в капитала на частно дружество, където общинското е запазило миноритарен пакет. Резултатът е, че къщата се руши прогресивно по познатия сценарий – унищожаване на покрива и изчакване да се срути останалата част от зданието. Става въпрос не просто за паметник на архитектурата, но и на българската история, защото това е домът на Иван Евстратиев Гешов – основателят на БАН, БНБ, премиер на страната и най-богатия българин на своето време. До 1989 г., грижливо реставрирана и опазвана дори от комунистическата власт, тя е една от най-предстватилните сгради в София. По времето, когато Гешов е жив, е смятана за единствен съперник на Двореца, особено по отношение на своя интериор. Сега жалките й останки са като призрак, заметнати в мърлява  траурна мрежа срещу спирката на тролеите на бул. Патриарх Евтимий, на две крачки от Попа. Тепърва ще пишем по този скандален случай и е радвщо, че сега той е отнесен направо към Европейската комисия при трайното нежелание на българските власти да вземат отношение по темата, явно в интерес на апетита на предприемачите, за които ще се освободи огромен чудесен парцел в самия център на София. Сценарият вече беше изигран при съсипването на Двойната къща, намираща се недалеч в същи този квартал в центъра на града.


Другата сграда е в самото сърце на София - в съседство с Народния театър, на ул. Кузман Шапкарев N 3, която води началото си от него и преди да пресече ул. Гурко. Къщата била в перфектно състояние, но предстои да бъде разрушена, за да се построи на нейно място 8-етажна “офис сграда”. Вече 8 години и този парцел, който се простира от някога прочутото заведение Синият лъв, също до Народния театър, до тази къща е обект на инвестиционен интерес. Идеята е на мястото на архитектурния шедьовър да се изникне 20-метрова 6-етажна сграда.


"По неизвестни причини  (сградата на ул. Кузман Шапкарев 3), статутът на паметник на културата е премахнат (по същия начин уж неизвестен извършител в Министерството на културата беше махнал и статута на Двойната къща, а министърът при Орешарски Петър Стоянович изнесе данни, че подписът е струвал 100 000 лв.) и сега сградата е оставена изцяло на решенията на новият си собственик - строителен предприемач, който харесва локацията и размера на парцела, но не и културата, историята и наследството за сегашните и идните поколения българи и европейци, въплътени в сградата", пише в писмото до еврокомисаря.


Между тези две конкретни сгради има и „роднинска връзка”. И двете здания- архитектурни бисери в сърцето на София, са проектирани от известния български архитект Никола Лазаров, който е ученик на първото поколение създатели на здания в нашата столица – австрийски майстори.


"Законът за опазване на културното наследство с десетилетия вече не се прилага, Европейската конвенция за опазване на културно - историческото наследство, ратифицирана от България през 1991 г., не се спазва", се казва в писмото на Гражданска инициатива за опазване на културно-историческото наследство. Гражданското сдружение иска еврокомисарят  Тибор Навратич да помогне за запазването на материалното наследство в България с прилагането на закона, както във всяка европейска държава.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв