Свързани новини

26.01.2021 20:22

Ако продължим така, вървим към К19 война: Нидерландия

Видян 2059 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    След тежък уикенд на невиждани от години безредици Нидерландия се готви за нова ескалация на протестите през следващите дни, предаде Сега. Погромите започнаха, след като в събота за първи път от Втората световна война в страната бе въведен вечерен час. В отговор хиляди хора излязоха на протести в Амстердам, Айндховен и още десетина града, които завършиха с шокиращи сцени на хаос, насилие и погром. Над 240 души бяха арестувани, а полицията употреби водни оръдия и сълзотворен газ, за да овладее протестиращите. Тълпите потрошиха магазини, автомобили, пострада дори център за ваксинация.


Кметът на Айндховен Йон Йоритсма коментира случилото се така: "Това бяха сюрреални ситуации, каквито човек не би очаквал в Нидерландия. Тези хора не излязоха, за да демонстрират. Те искаха да предизвикат безредици и да атакуват полицията. Ако нещата продължават така, ние вървим към гражданска война", съобщава "Дойче веле". Кметът очаква, че безредици ще има и през следващите нощи. "Вижте, много съм ядосан. Не е нужно това да се случи нито в града, нито в страната. Тук се борим с кризата от 11 месеца и сега се появяват такива тъпаци. Те, разбирате ли, са дошли да защитят правата си?! За сметка на онези хора, които са пострадали най-много, за сметка на онези магазини, които са затворени. Те разбиха тези магазини на парчета. Необходимо е да се въведе армия, иначе не знам как да реша този проблем! Тези хора са изметът на света", каза още Йоритсма.


Властите определиха протестите като престъпно насилие. Според органите на реда, в погромите са участвали различни групировки, сред които футболни хулигани и неонацисти. "Това е недопустимо. Случилото се няма нищо общо с протестирането. Това е престъпно насилие и трябва да бъде третирано като такова", коментира премиерът Марк Рюте.


От събота в Нидерландия е в сила вечерен час от 21:00 часа до 04:30 часа. Нарушаването му се наказва с глоба от 95 евро. Училищата и повечето магазини са затворени от средата на декември, баровете и ресторантите затвориха през октомври. Ограниченията за събирания бяха допълнително стеснени - човек може да приема в дома си само един външен човек при предишен лимит от двама гости.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 26.01.2021 21:10

    С колко ли световния елит е купил правителствата, че им играят по свирката срещу собствените си народи?!

  • 001 Anonimen 26.01.2021 20:56

    Ми, прави са си хората да протестират. Западняците действително ги натириха като овце в егрек с тоя локдаун. Медиите вият за упокой от ковида, когато елитите им, без маски, пируват из скъпарските заведения.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

водолей

Може да откриете, че прекарвате повече време сами

Дали заради разпукващата се пролет или просто е дошъл