Всякакви призиви от общ характер с нищо не помагат, преговорите за Шенген изискват деликатност

Свързани новини

22.12.2023 14:43

Ако беше толкова лесно, служебното правителство да го беше направило: Денков за Шенген

Видян 1307 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Всякакви призиви от общ характер с нищо не помагат, преговорите за Шенген изискват деликатност, спокойствие и аргументи, които да бъдат чути и от другата страна. Така министър-председателят Николай Денков коментира призива на президента Румен Радев към правителството да гарантира пълноценното приемане на страната в Шенген до края на годината.

"Ако беше толкова лесно да стане, миналата година служебното правителство да го беше направило. Така че всякакви коментари какво и как е можело да стане, са излишни към момента. Трябва спокойствие, за да приключат преговорите по положителен начин", каза Денков.

Решението на Нидерландия да даде "зелена светлина" за членството на България в Шенген поставя страната ни в по-добра позиция в преговорите с Австрия, коментира още той.

"Преговорите продължават и ще завършат така че да отчетат притесненията на Австрия, защото тя има сериозен проблем с миграцията", поясни премиерът.

Относно намеренията на държавния глава Румен Радев да сезира Конституционния съд за промените в основния закон, Денков коментира, че президентът е заинтересована страна заради ограничаването на правомощията му за избор на служебен премиер.

"Промените в Конституцията са съгласувани, както с Венецианската комисия, така и с Европейската комисия. Ако смята някой, че някой, като ЕК, например, изнасилва Конституцията, да го каже ясно.

Президентът е заинтересована страна по отношение на промените, свързани със служебното правителство. Ясно е защо се правят тези промени, тъй като служебното правителство при ситуацията, която имахме в последните две години, се оказа, че управлява дълги периоди без парламентарен контрол, включително приемайки дългосрочни ангажименти и договори, което не е целта на служебното правителство. Целта на служебното правителство е да организира избори", каза Денков.

Министър-председателят обсъди проблемите в демографската политика на среща в Министерски съвет, в която участваха представители на шест министерства, Българската академия на науките, Икономическия и социален съвет, Софийския университет "Св. Климент Охридски", Националния статистически институт, Националното сдружение на общините в Република България, неправителствени организации и експерти в областта.

След срещата Денков заяви, че правителството се ангажира да превърне стратегиите за демографско развитие на България в конкретни планове със срокове и бюджети.


Източник: БНТ



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Едно такова майско празнично се получава при вас

Едно такова майско празнично се получава при вас.