Свързани новини

08.01.2014 15:21

Агроминистерството проваля България за най-голямото експо в бранша

Видян 2041 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Земеделското министерство буквално се изложи яко с организирането на българското участие в най-голямото изложение в света в областта на храните - Зелената седмица в Берлин. То обяви конкурси за изграждане на щанда и за набиране на фирми изложителки фатално късно - броени дни преди събитието, писа в. Сега. Нашата проверка показа, че нещата са още по-скандални.


Зелената седмица в германската столица ще започне на 17 януари, щандът ни трябва да се подрежда от утре, а агроминистерството е изготвило обявите, свързани с българското участие, в последния работен ден преди Коледа - на 20 декември.


Поканата към желаещите да направят българския щанд в Берлин се е появила на сайта на министерството още по-късно - на 27 декември, твърди една от фирмите, кандидатствали по проекта. Срокът за подаване на оферти за визията и подредбата бил 14 ч. на 30 декември, което на практика е следващият работен ден.


Ясно е, че в такива срокове няма как да бъде направен добър проект, освен ако не е имало отрано информиран за изискванията участник. Затова не е изненада, че са се включили само 3 фирми и реално само една от тях е подала оферта, отговаряща на условията. Това е Баги дизайн ЕООД. Дори компанията да се е явила с готов проект, представете си колко време е оставено той да бъде оценен, коригиран, а на всичко отгоре и реализиран. Явно някои фирми умеят да го правят със скоростта на светлината.


От ведомството потвърдиха, че само една от подадените оферти отговаря на изискванията, и това е предопределило решението на комисията. Баги дизайн спечелила същото задание и за предишното изложение. Тогава обаче публичната покана бе пусната по-навреме - на 29 ноември, а срокът за подаване на оферти беше до 10 декември. Не е ясно защо този път МЗХ забави организацията, след като поръчката повтаря почти напълно предишната.


Експерти от агроминистертвото признаха, че работата по такова голямо изложение започва не по-късно от края на лятото – 6 месеца преди Зелена седмица в Берлин, защото браншът е единственият, заедно с туризма, който мърда в икономиката ни и много разчита на доброто си промотиране в немската столица.


За фирмите, които искат да представят продукцията си в Берлин, срокът също беше „от днес за вчера”. Те имаха време да кандидатстват от 21 декември до 3 януари - едва 4 работни дни и то полуваканционни.


Освен това един от критериите за класиране на кандидат-изложителите бе броят работни места по време на изложението. Работните места обаче се определят от фирмата, която спечели конкурса за щанда, който обаче този път е следващ, а не предшестващ този за изложители. Това означава, че кандидатите да представят продукцията си още са в неведение и попадат в омагьосан кръг от чиновническа некадърност.


До вчера така и не стана ясно дали има излъчен аранжор на щанда, при положение че всичко в Берлин трябва да е подредено най-късно до 14 януари, а само пътуването на оборудването отнема 4 дни, отделно се иска време за товарене на конструкцията, подготовка на художествено оформление, осигуряване на самолетни билети за монтажниците и т.н.


Да не говорим, че от самото официално обявяване на поръчката до откриването на щанда ни в Берлин има точно десет работни дни. Просто изчисление показва, че цялата сделка е като че ли бая претупана. Нищо, че се харчат стотици хиляди евро на данъкоплатците.


За всяка подобна поръчка има по закон две седмици срок за обжалване след спечелването й, след което време работата може да започне. Което няма как да стане в нашия случай.


От всички изнесени факти възниква логичният въпрос – тези поръчки нагласени ли са или са плод на чиновническа некадърност? Отговорът, какъвто и да е той, не говори никак добре за държавата. А още по-лошото е, че не получихме никакъв ответ цели 2 работни дни в иначе предвиждащото супер спешни срокове земеделско министерство, което помолихме за коментар на едновременно страшната и комична ситуация.


Ала това всъщност изобщо не е най-големият скандал в министерството.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

риби

Не позволявайте да ви налагат темпо на работа

Не позволявайте да ви налагат темпо на работа, което