Адвокатът обжалвал и делото било възобновено, след това пак спряно. Обжалванията и спиранията продължили десет години, през които никой не правел опити да открие извършителите.

Свързани новини

02.11.2022 16:39

Адвокат осъди прокуратурата заради неразкрита 16 години кражба

Видян 636 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Столичен адвокат окончателно осъди прокуратурата заради неразкрита 16 години кражба, съобщи lex.bg. Според съдебното решение Николай Рангелов трябва да получи 16 хил. лв. обезщетение.
Кражбата от дома му е извършена през 2003 г. През 2019 г. разследването е прекратено заради изтекла давност.


Извършител не е открит, а по време на делото се установява, че не са правени и опити. Усилия полагал единствено потърпевшият, давайки насоки на прокурорите и обжалвайки постановленията им за прекратяване на разследването.


През 2003 г. от дома на Рангелов са задигнати общо 80 вещи, сред които златни накити, техника и дрехи. Месец по-късно разследването обаче било спряно. Прокурорът върнал делото с указания да се установят ползвателите на телефонни номера, от които има позвънявания до ограбения дом, тъй като се подозира, че така е проверявано дали има някой в имота. Били открити и разпитани двама души, а разследването – отново спряно.


Адвокатът обжалвал и делото било възобновено, след това пак спряно. Обжалванията и спиранията продължили десет години, през които никой не правел опити да открие извършителите.
През 2019 г. Рангелов поискал да бъде проверено дали задържана група за кражби в кв. Орландовци е отговорна и за неговия случай, но тогава разследването било вече и прекратено поради изтеклата абсолютна давност за търсене на наказателна отговорност. За 16 години адвокатът написал 20 молби за отмяна на постановленията за спиране на разследването.


След това завел и дело за обезщетение. Той го печели, а прокуратурата обжалва, но Върховният касационен съд не допуска жалбата им. Вместо това в мотивите се записва, че има ясно изразена пасивност на разследващите да извършат нужните и логични процесуално-следствени действия и че първото спиране на делото е станало само месец след кражбата и то без да е направено абсолютно нищо за разкриването ѝ. Решението е окончателно.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

лъв

Много е важно днес да останете верни на себе си


Много е важно днес да останете верни на себе си и да