27.12.2016 17:04

90% от асансьорите трябва да спрат на 1 януари

Видян 1715 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Новите изисквания за асансьорите стават задължителни от първи януари 2017 година. Според тях, всички асансьори трябва да разполагат с двустранна аварийно-алармена връзка между кабината и дежурните техници, които поддържат асансьорите, припомня БНР.


Браншовите организации предупреждават, че ако се спазва наредбата, голяма част от асансьорите трябва да бъдат спрени, тъй като не разполагат с подобно гласово устройство. Това, според експерти, ще се случва по време на годишния текущ технически преглед.


Много по-малко от 10% от всички асансьори у нас вече разполагат с устройството, съобщи пред общественото радио Николай Маринков, главен секретар на Българската асансьорна асоциация. Като очерта времевата рамка на промяната и припомни, че е имало срок от повече от две години за прилагането ѝ, той заяви, че използването на такива устройства е повсеместна практика.


В целия свят тези устройства се прилагат и се знае, че това е допълнителна мярка за сигурност, която може да спаси човешки животи, каза Маринков. Той опроверга тезата, че в по-старите съоръжения няма технологична възможност за монтирането на устройството.


"Това е един бутон-аларма, който трябва да бъде натиснат, обикновено за 10 секунди. Този бутон-аларма се задейства сам, когато асансьорът е заседнал между етажите. Има сим-карта, която се свързва със сервизния телефон. Това е един много опростен вариант на телефон. Задължително трябва да има микрофон и високоговорител.


Сим-картата подава регулярно сигнал към софтуера на сервизния център, че работи и е активна, обясни Николай Маринков. За разлика от обикновените мобилни телефони, които имат проблеми с обхвата в някои части на асансьорната шахта, при новите устройства обхватът е гарантиран, стана ясно от думите му.


Един от домоуправителите на столична сграда - Оник Пилибосян, разказа, че устройството е с големината на кутия от локум и се поставя за два-три часа. Цената на устройството и монтажа излизат около 350 лева. "Проблемът е със SIM картата, да се намерят доставчици на най-ниска цена. Аз лично съм намерил цена до 36 лева на година", допълни Пилибосян.


Много е важно да се направят проверки, един или два пъти в годината. Да се инсценира, да се види, че има реална връзка с тях, да се види за колко време могат да реагират на направеното обаждане. А това, че трябва хората да си го поставят и да го ползват, да, това трябва да се случи.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

скорпион

Още от началото на деня ще се чувствате уморени

Още от началото на деня ще се чувствате уморени.