Париж е създаден за разходки и вълшебни гледки, независимо дали става дума за Айфеловата кула, Лувъра или по-малко известни места като Музея на оранжерията, където можете да видите голяма колекция от стенописи на Моне.

Свързани новини

22.01.2023 07:01

7-те града, които "трябва да посетите, преди да умрете"

Видян 23581 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Пътуването е едно от най-смислените преживявания в живота. Това е възможност да видите света по различен начин и да опознаете нови култури.

Но кои са градовете, които трябва да посетите, преди да умрете? Попитани са повече от 50 ентусиасти, експерти и агенти за техния избор №1.



1. Париж, Франция



D. Lentz | Getty Images

Париж, градът на светлината, беше категоричен фаворит.

"Обичам атмосферата, културата и цялостното романтично излъчване", казва Сюзън Шерън, основател на услугата за планиране на луксозни пътувания Couture Trips. Палаинките и кроасаните обаче са едва малка част от това, което градът може да предложи.
Париж е създаден за разходки и вълшебни гледки, независимо дали става дума за Айфеловата кула, Лувъра или по-малко известни места като Музея на оранжерията, където можете да видите голяма колекция от стенописи на Моне.

Обичате да пазарувате? Отправете се към изключителните бутици на Île Saint-Louis. На меден месец? Направете романтичен круиз по спокойния канал Сен Мартен.
 


2. Рим, Италия

Историята на Вечния град го прави наистина специална дестинация.

"Посещението на Ватикана и Сикстинската капела трябва да е в списъка ви, точно преди това да се отдадете на паста с бутилка вино Brunello di Montalcino", казва Кейли Къркпатрик, основател на услугата за планиране на пътувания The Shameless Tourist.


Кейли Къркпатрик нарича Рим своята задължителна дестинация, благодарение на неговите старинни забележителности - и сладолед!

Освен многото известни пицарии в Рим (Къркпатрик препоръчва Pinsere) и забележителностите, които могат да се видят веднъж в живота, тя винаги съветва клиентите си да разгледат подземните руини.

"В момента Рим съществува с три по-стари "града", погребани под него, а археолозите са открили множество църкви, домове и акведукти, които туристите могат да посетят", казва тя.




Запознайте се с историята на Рим, като направите обиколка на Parco degli Acquedotti - обществен парк в непосредствена близост до центъра на града, или разгледайте подземните катакомби, които датират от II век.



3. Ню Йорк, САЩ



Cmart7327 | E+ | Getty Images

Джонатан де Араужо, собственик на туристическа агенция The Vacationeer, нарича Голямата ябълка "град на суперлативите"

"Там има най-добрата пица, най-добрите багели, най-добрия чийзкейк, най-добрите предавания и много други неща", казва той.


Освен класическите забележителности като Емпайър Стейт Билдинг и Таймс Скуеър, той препоръчва и Мемориалния музей на 11 септември. "Сега той е толкова важна част от историята на Ню Йорк, колкото и Статуята на свободата", казва той.

Други забележителности, които трябва да посетите, са: Обществената библиотека на Ню Йорк, Музеят на изкуствата "Метрополитън", Ботаническата градина на Ню Йорк и ротационният график на награждаваните представления на Бродуей.


 4. Кейптаун, Южна Африка



Кейптаун е красив от всеки ъгъл, но най-вече от върховете на околните планини.
Снимка: Vicki Jauron, Babylon and Beyond Photography


Том Марчант, основател на компанията за луксозни пътувания Black Tomato, нарича Кейптаун "идеалната дестинация за търсачите на силни усещания"


"Гледките към града могат да се възприемат от много гледни точки, като например делтапланеризъм над Планината на масата, шофиране над издигащия се над главата връх Чапман или отсядане във вила на скалите", казва той.


 5. Рио де Жанейро, Бразилия



Природните красоти на Рио де Жанейро и оживеният градски живот го превръщат в задължителната дестинация на Мани Салорио.
Снимка: Manny Salorio


"Никой друг град на света не съчетава в едно природна красота, космополитен блясък, интересна храна, ваканционни плажни настроения и страхотен нощен живот", казва Мани Салорио, основател на Go Ask a Local.


Освен това той е по-евтин в сравнение с някои от другите градове в този списък.


6. Токио, Япония



Каминаримон - или "гръмотевичната порта" - на храма Сенсоджи е построена за първи път преди около 1000 години.
Алън Бакстър | The Image Bank | Getty Images


За косплей мода, футуристични технологии и будистки храмове отидете в Токио. Оживеният град е пълен с емблематични забележителности, като високия 634 метраТокийско небостъргач и древния храм Сенсоджи.


7. Истанбул, Турция



Известен с византийската си архитектура, като Хагия София, османската кухня и Големия базар - покрит пазар с над 4000 магазина, блогърката на Mind Over Matter Travel и туристка на пълен работен ден Елейна Виейра нарича Истанбул "задължителна дестинация за всеки".


"Първата дума, която ми идва наум, когато си помисля за Истанбул, е "хаос", но в добрия смисъл на думата", казва тя.


"Когато разглеждат града, пътниците ще изпитат сетивно претоварване от различни гледки, звуци и миризми, които само подхранват вълнението да продължат да изследват. "




 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

скорпион