Свързани новини

30.06.2020 14:06

6,6 млн.лв. кражба подготвя МОН, даваме го на Кьовеши

Видян 8908 пъти | Коментари 1
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Кримисериалът в Министерството на образованието и науката продължава с нова шокираща кражба от над 6,6 млн. лв. от хазната – т.е. от джоба на всеки данъкоплатец. Ето как:



На 19.12.2019 г., в предпоследния работен ден преди Коледа, ведомството на Красимир Вълчев обявява обществена поръчка за доставка и гаранционен сервиз на мултимедийни системи, системи за контрол на достъпа, ъпгрейд и лицензи на облачни конзоли. Всъщност става въпрос за доставяне на 2000 интерактивни дисплея. Утежняващо вината на министъра и неговите подчинени обстоятелство е, че дейността се финансира по европейската оперативна програма Наука и образование за интелигентен растеж. Сиреч, случаят отива към Лаура Кьовеши, на която тутакси предаваме казуса, за да се предотврати потенциално престъпление. Програмата е сред най-изоставащите по усвояване еврофондове за България и преди дни по данни на правителството беше под 50%, при положение, че програмният период завършва само след половин година, а 10 на сто от парите бяха прехвърлени на Министерството на икономиката. Не, че и то успя да ги оползотвори. Защо пишем, че парите ще се откраднат от джоба ни – ами, защото със сигурност поръчката ще бъде върната от ЕК като „корекция”, т.е. ще остане за сметка на българския бюджет. А и идващите у нас еврофондове са парите, които внасяме в хазната на ЕС, особено при това слабо усвояване.


 


 ВИЖ ДОКУМЕНТИ ТУК!


 


Защо имаме две основания да подозираме подготвяно престъпление:



1.    Посочената  прогнозна стойност на поръчката е 12 652 000 лв. без ДДС или 15 182 400 лв. Което прави 6326 лв. без ДДС или крайна цена 7591, 20 лв. на едно устройство, в която явно се предвижда включване на отстъпка за количество. Проста справка в интернет на офертите за подобни устройства се продават И ТО КАТО ЕДИНИЧНИ БРОЙКИ, НЕ ЗА 2000 срещу 4299 лв. с ДДС. Разликата е 3292,20 лв. в ущърб на хазната за всяко устройство. Или обща щета от 6 584 400 лв.
От кумова срама в комплекта е споменат някакъв компютър като екстра, но и с него – колкото и да е странен, кражбата ще бъде пладнешки обир – над 5 милиона лева!
2.    В поръчката де юре изрично е посочено кой трябва да я спечели де факто, като кой знае защо заданието е дисплеят да има HDMI порт на предния панел. Оставете наглостта, ами учителките без да искат, лесно ще чупят гнездото.   
Ние даже знаем кой е предвиденият да спечели кандидат – фирма от Кръга Вълчев, който многократно сме описвали досега в криминалния сериал на 19 минути,
посветен на Октопода в образованието, който изсуква пари за най-изостаналия според европейските класации сектор в родината. МОН не коментира, въпреки настояването на МС.

ВИЖ ДОКУМЕНТИ ТУК!



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.06.2020 16:26

    Този мушморок Вълчев ще се окаже изпечено корумпе. Уж мижав и невзрачен, а далаверите ги е усвоил перфектно. Нищо, че образованието е тотално унищожено и излизат все по-неграмотни и неграмотни, а за купените дипломи на калинките без коментар

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днес е подходящ момент да подобрите комуникационните си умения

Днес е подходящ момент да подобрите комуникационните