Общината не може да се пребори с дублирането, преименуването на парче не помага
22.10.2008 08:55

558 столични улици са адаши

Видян 2372 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Общината не може да се пребори с дублирането, преименуването на парче не помага


Кметът кръщава част от ул.“Сребърна“ в разрез с наредбата


Общо 558 улици с дублирани имена има в различните квартали на София, като не броим близките села. От тях 386 са с дублирани цифрови имена, а при 172 улици се повтарят обикновени имена, сочи проверка в „Географска информационна система“.  
Въпреки че общинари са изготвили доклад и са сигнализирали за нуждата от реагиране срещу своеобразния клонинг още преди преди 2 години, досега реален резултат няма, , защото продължава преименуването „на парче“, каза за 19` общинският съветник от ДСБ Вили Лилков. По думите му – един предлага, друг решава и накрая предложените имена не се вписват в именната структура на съответния квартал.
Пример в тази посока е ул.“Сребърна“ - една от старите, обиколни столични улици, която прегръща Южния парк. Тя започва от  „Гоце Делчев“ и „Петко Тодоров“, продължава през „Хладилника“ и стига до зоопарка. По предложение на кмета Борисов като име тя е разделена на две – едната й част кръщават „Хенри Хибсен“ , а другата остава „Сребърна“. В наредбата за именуване и преименуване на общински обекти изрично е записано, че „не се допуска наименуване на отделни части от един и същ булевард или една и съща улица с различни имена“. В случая този забранителен текст в чл. 9 от наредбата обаче не е спазен.
Тоест, безумията с именуването на столичните улици продължават, което не трябва да се допуска, смята Вили Лилков. 
Наредбата забранява също „използване на дублетни или приблизително еднакви наименования на улици, булеварди и площади“, какъвто е случаят с ул. „Иван Асен ІІ“ и ул. „Иван Асен“. Съвпадение, объркало не малко хора.
„Същият проблем в именната им система ще се появи неминуемо, когато малки села около София по естествен път станат част от града“, посочи Лилков. Друга справка на на съветника показва, че  при 53 улици, кръстени на български светци, също има дублиране. Тоест, проблемът засяга цялата именна структура.
Вили Лилков е категоричен, че всяка улица е част от смислен ансамбъл, затова името й трябва да е свързано с топонимията и традицията в района. Или, решението коя от улиците с дублирани имена да го запази, и коя не, не трябва да е произволно.
От друга страна трябва да се внимава, защото едно преименуване води след себе си смяна на документите на хората, които живеят там. Както и на фирмите, които се намират на такива адреси.
Затова според Лилков трябва първо да се сменят цифровите имена, а другите да се прецизират по-внимателно.


Подменят табелите в София


Цялостна промяна на информационните табели на улиците и площадите в столичния град да организира кметът. Необходимостта от това аргументира доклад, подготвян от общинските съветници Вили Лилков и Димитър Бъчваров, научи 19`. Според думите им -  София постепенно е потънала в анонимност. В отделни софийски квартали по цялото протежение на улици там не могат да се видят имената им, посочиха съветниците.
В зависимост от вида на квартала трябва да изглеждат и съответните табели. Едни трябва да са те в историческия център и други в жилищните квартали, е записано в проектодокумента. Съветниците ще предложат също да се доразвие информационната система, като се поставят допълнителни информационни табла в началните части на улиците, където да става ясно с какво е свързано дадено име. Такива табели, с подходящ дизайн, би трябвало да получат и някои исторически и културни обекти. Още повече, че се готви предложение да има Година на София в Европа. Недопустимо е една европейска столица да посрещне гостите си „потънала в анонимност“, категоричен е Лилков.
По горещия въпрос за цената думата ще има кметът. Преди това трябва точно да се сметне колко улици ще се нуждаят от смяна на табелите и да се подготви обществена поръчка.


Трудната ориентация в града


До затруднения в ориентацията в София води дублирането на имената на улуци като „Васил Левски“, „Здравец“, „Еделвайс“, „Теменуга“ и други, които имат десетки съименници. В четири различни квартала пък хора живеят на красноречивата улица „Безименна“. Ще прибавим и странното име „Природа“, което носи улица в кв. „Борово“, както и близките „Солун“ и „Солунска“, които могат да въведат непринудения човек в заблуда.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

дева