"Повече от 30 милиона души в Съединените щати имат сънна апнея, но тя често е подценена или неправилно диагностицирана", казва специалистът по съня и пулмолог д-р Радж Дасгупта, доцент по клинична медицина в Keck School of Medicine към Университета на Южна Калифорния.

Свързани новини

27.12.2023 08:13

5 странни признака на сънна апнея

Видян 21471 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ако хъркате звучно, може би страдате от обструктивна сънна апнея или ОСА - потенциално опасно състояние, при което хората спират да дишат за 10 или повече секунди в даден момент.


 Състоянието е свързано с по-малък обем на мозъка, увреждане на комуникационния път на бялото вещество в мозъка и дори три пъти по-висок риск от смърт по каквато и да е причина. Ако не се лекува, обструктивната сънна апнея излага на по-висок риск от хипертония, сърдечни заболявания, диабет тип 2, депресия и дори ранна смърт, според Американската академия по медицина на съня.

Но дори да сте рок звезда в хъркането, може да не знаете, че имате обструктивна сънна апнея, освен ако някой не ви каже за нощните ви ревове. Ето защо е важно партньорите и приятелите да говорят и да насърчават хъркащите да потърсят професионална помощ.


Но какво да правите, ако освен хъркането имате и друг странен или чудат симптом? Вие и вашите близки може да нямате представа, че сте в опасност, и състоянието може да остане недиагностицирано с години.

"Повече от 30 милиона души в Съединените щати имат сънна апнея, но тя често е подценена или неправилно диагностицирана", казва специалистът по съня и пулмолог д-р Радж Дасгупта, доцент по клинична медицина в Keck School of Medicine към Университета на Южна Калифорния.

"Това наистина е погрешно диагностицирано при жените в сравнение с мъжете, тъй като жените може да не се представят с класическото, героично хъркане, което мъжете често показват", каза той.

Ето пет странни признака на обструктивна сънна апнея, за които трябва да внимавате, според Дасгупта.


Нощно изпотяване

Има много причини, поради които хората могат да се потят през нощта. Възможно е да е твърде горещо, особено с постоянните горещи вълни през последните няколко години, дължащи се на климатичната криза. Според клиниката "Майо" някои лекарства могат да причинят нощно изпотяване, както и рак, проблеми с щитовидната жлеза, грип и бактериални инфекции, както и появата на симптоми на менопауза.

Изследванията обаче показват, че около 30 % от хората с обструктивна сънна апнея съобщават за нощно изпотяване - казва Дасгупта.

"Това е така, защото тялото ви не получава достатъчно кислород, вие изпадате в симпатиков режим на борба или бягство, което предизвиква нощно изпотяване", каза той. "Изследването показа, че хората с ОСА, които са имали нощно изпотяване, е по-вероятно да имат и наистина ниски нива на кислород в допълнение към обструктивната сънна апнея."


 
Чести събуждания

Според Кливландската клиника много хора стават през нощта, за да изпразнят пикочния си мехур - това може да е причинено от прекаляване с алкохол, диабет, отоци, високо кръвно налягане, някои лекарства, бременност, проблеми с простатата и дори от пиене на твърде много течности преди лягане.

Но ставането поне два пъти през нощта за уриниране - което се нарича ноктурия - също може да е признак на обструктивна сънна апнея, казва Дасгупта.

"Едно проучване установи, че около 50% от пациентите с ОСА имат ноктурия, и отбеляза, че лечението на нарушението на съня намалява събужданията", каза той.

Въпреки това честото уриниране през нощта не е често срещан въпрос в скрининговите въпросници за сънна апнея в кабинетите за първична медицинска помощ, каза Дасгупта.


Скърцане със зъби

Скърцането или стискането на зъби по време на сън се нарича бруксизъм и също може да бъде признак на обструктивна сънна апнея, каза Дасгупта.


 Разбира се, тревожността и други фактори могат да причинят бруксизъм, но често срещана причина е обструктивната сънна апнея", казва той. "Има теория за причината - дихателните пътища се запушват, така че мускулите в устата и челюстта се движат, за да се опитат да освободят блокираните дихателни пътища. Това не е доказано, но е интересна хипотеза."

Повечето хора, които скърцат със зъби или стискат зъби, използват предпазни средства за уста, предложени от зъболекаря им, но те не предпазват челюстта, казва Дасгупта.


"Така че човек може да развие и дисфункция на ТМС, която представлява болка в темпоромандибуларната става, и това може да доведе до други проблеми, като например главоболие", казва той.

Сутрешно главоболие

Проучванията са установили връзка между обструктивната сънна апнея и събуждането с главоболие, казва Дасгупта.

"Обикновено те се появяват ежедневно или през повечето дни от седмицата и могат да продължат няколко часа след събуждането сутрин", каза той. "Причината за главоболието не е добре установена и може да е многофакторна."

Изглежда, че главоболията, причинени от обструктивна сънна апнея, не водят до гадене или повишена чувствителност към светлина и звук. Вместо това те изглежда представляват усещане за натиск от двете страни на челото, което продължава около 30 минути, според проучване от юни 2015 г.


Депресия, умора и безсъние

Някои симптоми на обструктивната сънна апнея могат да се прикрият като проблеми с психичното здраве, мозъчна мъгла или други проблеми със съня, казва Дасгупта. "Сънят влияе на способността ни да мислим, да реагираме, да помним и да решаваме проблеми", казва той. "Особено жените са склонни да не съобщават за нетипични симптоми като безсъние, умора и депресия."

Ако обструктивната сънна апнея ви събуди, може да ви е трудно да заспите отново. Човек може да подозира безсъние, без да осъзнава, че друг проблем може да предизвиква събужданията.

Симптомите на дневната умора включват липса на мотивация за изпълнение на ежедневните задачи, липса на продуктивност на работното място, проблеми с паметта и слаб интерес към общуване, казва Дасгупта. Това също са признаци на депресия, така че ако проблемите със съня не бъдат споменати при посещение при лекар, основната причина може да бъде пропусната.
 


 Източник: CNN


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

водолей

Може да откриете, че прекарвате повече време сами

Дали заради разпукващата се пролет или просто е дошъл