01/02

Свързани новини

17.06.2020 17:45

€ 5 млн. от еврофонд за тръба, която не е заровена

Видян 4281 пъти | Коментари 3
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Траншеята във Варненското езеро не е вкопана, както е по европроект, а просто е положена по дъното, което доведе до замърсяване с фекалии, съобщава Дневник. Авария разкри, че протоколът за въвеждане в експлоатация е бил манипулиран. Самият проект е на стойност 5 млн. евро, които са осигурени безвъзмездно по програма ИСПА на ЕС.
Оказа се, че строителите не са закопали тръбопровода, просто защото не са разполагали с необходимата техника. Не е ясно защо тогава са поели проекта при очевидна техническа несъстоятелност.  Т. нар. земснаряд Струма, с който е била полагана тръбата, бе открит в края на май т.г.захвърлен на територията на варненското пристанище Булпорт. Собственикът му, благоевградската компания Струма имоти, очевидно не е имала нужда от него след приключване на работата по обществената поръчка, тъй като не е имала и експертизата за изпълнение на подобен род дейност. Заради неплатени наеми за съхранението му сега земснарядът е обявен за публична продан, а от Струма имоти твърдят, че никога не са имали нищо общо с него.
Проверката на Дневник установи, че въпреки това 25 души - членове на специална междуведомствена комисия са сложили подписите си под протокол от 6 декември 2011 г. при Борисов 1, с който са удостоверили, че тръбата е положена под езерното дъно поне на 3 м. и е годна за въвеждане в експлоатация. Фактът, че това не е отговаряло на истината, стана публичен след авария, заради която поне от лятото на м.г. досега във Варненското езеро и Варненския залив да се изливат дневно по над 8 хил. куб. м силно токсични фекални води. "Колективната отговорност" обаче е използвана като прикритие за неизпълнените условия на обществената поръчка. Само малцина от всички членове на държавната приемателна комисия нямат пряко отношение към технологията за полагането на тръбата.
Същевременно, в продължение на два месеца всички институции, ангажирани с проблема - министерствата на околната среда и водите, на транспорта и на регионалното развитие, както и Община Варна, която е собственик на тръбата, увъртаха и лъжеха по темата дали тя е била положена на езерното дъно, или е била вкопана на 3-4 м под него.
Едва в началото на юни т.г. в интервю за БНР председателят на групата на ГЕРБ във Варненския общински съвет Бранимир Балачев бе принуден за признае, че тръбата все пак не е била заровена така, както е предвиждал проектът за полагането й. Но парите са взети.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 18.06.2020 08:29

    очевидна КРАЖБА еврофондове-как го правят и не ги съдят или......ачик редовно да се краде е знамето днес....

  • 002 Anonimen 17.06.2020 19:49

    Спомняте ли си за убития разследващ журналист? Защо ли каскетчето още си мълчи?

  • 001 Anonimen 17.06.2020 12:29

    Deep fake, ама друг път! НОВА БОМБА!: ЕТО ГИ ДОКАЗАТЕЛСТВАТА ЗА ЗАПИСА С БОЙКО БОРИСОВ! ЧЕКМЕДЖЕТО НА БОРИСОВ ПЪЛНО С ПАЧКИ С ЕВРО! На пощата на АФЕРА се получиха нови доказателства, свързани със записа, който бе изпратен до АФЕРА с гласа на Бойко Борисов: http://afera.bg/%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%b1%d0%be%d0%bc%d0%b1%d0%b0-%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%b3%d0%b8-%d0%b4%d0%be%d0%ba%d0%b0%d0%b7%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bb%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%b7/

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

дева