Свързани новини

02.07.2013 10:31

45% по-скъп щеше да бъде токът, ако нямаше промени в закона

Видян 1069 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Всички тежести от това, че енергийната система беше в колапс от всички неправилни решения и рискови инвестиции, бяха прехвърлени върху обикновения потребител. Към февруари гръбнакът на този потребител бе почти счупен. Това заяви в ефира на БНТ в коментар на промените в Закона за енергетиката народният представител от КБ Таско Ерменков. Той допълни, че енергийната система е едно цяло и от самото начало е била поставена на една крива основа.


"Най-голямата грешка в енергетиката е, че беше превърната в социална политика, беше нарушен балансът, имам предвид прехвърляне на отговорностите, задържане на цените", каза още Ерменков.  По отношение на производството на електроенергия, народният представител коментира, че това е резултат от водената икономическа политика през последните 3 години и половина, в резултат на която няма индустрия, няма потребление.
Той подчерта, че енергетиката е вторичен етап от икономиката на държавата. "Ако погледнем статистиката, чисто номинално, цените на електроенергията в България са най-ниските в Европа. В същото време доходите ни са още по-ниски и когато няма икономика, когато няма приходи за населението, то няма с какво да си плаща сметките", обясни Ерменков и посочи, че това е и една от причините за проблема с потреблението. "С промените, които направихме в петък, регламентирахме законово какво се случва при свръхпроизводство, защото до този момент беше регламентирано само свръхпотреблението", обяви депутатът и допълни, че вече има възможност да се ограничават производителите по законов път, а не както досега - "с някакви писма".
"С тези промени ударихме енергийната олигархия с около 1 млрд. лева, които тя няма да сложи в джоба си, пари, които до вчера плащахме всички ние", категоричен бе Ерменков и допълни, че системните проблеми в енергетиката все още не са отстранени, но, по думите му, в това пожарно състояние няма как те да бъдат решени. Народният представител каза още, че управляващите са били изправени пред избора да започнат едно бавно системно поправяне, "докато хората измрат от глад" или все пак да се поставят в центъра хората, които не могат да си плащат сметките си. "За първи път от 23 години българинът ще плаща с 45 % по-малко за електроенергия, в сравнение с това, ако не беше променен законът", каза в заключение социалистът.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

стрелец