Поне 23 000 000 лв. от предвидените приходи на софийския градски транспорт ще трябва да бъдат отписани, след като се върнат старите карти. Това научи 19 минути от високопоставен и изключително добре информиран източник в Столичната община.

Свързани новини

16.01.2023 15:48

23 млн.лв. минус за градския транспорт след връщане на старите карти

Видян 1590 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Поне 23 000 000 лв. от предвидените приходи на софийския градски транспорт ще трябва да бъдат отписани, след като се върнат старите карти. Това научи 19 минути от високопоставен и изключително добре информиран източник в Столичната община.


Напомняме, че още от 2020 г. и първите вълни на коронавируса, след това през 2021 г. с локдауните и през 2022 г. с упоритата съпротива на кабинета Петков – Нинова да компенсира ударите по градския транспорт на София първо от пандемията, а след това от ръстовете в пъти на цените на електричеството, газа и горивата, цялата обществена система за придвижване се крепи на умението на финансистите на Московска 33 да жонглират. Недостигът на постъпващи средства при рязко увеличени разходи е 9-цифрена сума.


Въпреки това градският транспорт на София функционира нормално, при положение, че при подобно финансово състояние отдавна трябваше да бъде спрял с оглед на икономическата логика.


Нещо, което Министерството на финансите, докато го оглавяваше Асен Василев и Министерският съвет с подпис от Лена Бориславова  като шеф на кабинета на премиера Кирил Петков, направо предложиха в прав текст в началото на миналата година със специални и вече публикувани от нас писма до кмета на София. Вместо да осигурят спешна помощ, каквато дадоха правителствата в целия Европейски съюз на градските транспорти на своите столици и милионни градове, като допълнително компенсираха тези системи и с облекчени цени на горивата и тока. От Промяната обаче предложиха веднага да бъдат спрени колкото трябва линии в София.


Кабинетът Петков – Нинова, който иначе се титулова като най-социален в историята, лансира в писмата и друга идея: за рязко съкръщаване на работещите в столичния градски транспорт хора, които без друго не достигат, за да се направели икономии.


На фона на цялата ситуация, в момента синдикатите не само, че не коментират изобщо подобни опции, а настояват за по-голямо от предвидонито 10% вдигане на заплатите на водачите. При годишна инфлация над 15% и то по официалните данни от НСИ, е напълно логично.


При все това, вместо да има поне минимално вливане на базата на новата схема на превозните документи от началото на тази година, така че да се внесе поне някакво спокойствие в системата, по политически причини нещата се връщат към изходното положение.


В случая дори няма значение, че Борис Бонев беше определен като основен виновник за предложението за вдигане на цените и ограничаване на видовете превозни документи, той отрече, а се оказа, че е сред съветниците, подписали се собственоръчно под документа за това.


Връщането е към нива на транспортните услуги, които ценово датират от времето, когато дизелът и бензинът бяха по 1,80 лв., газът не беше 1000, а само 140 долара за 1000 куб.м, а електричеството беше 6 пъти по-евтино за бизнеса, отколкото е в момента. Между другото, и тогава градският транспорт на София беше субсидиран от общинския бюджет, понеже не можеше да се издържа сам. В същото време цените на таксиметровия превоз са повече от удвоени, почти утроени.


Радостина Тонева


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 16.01.2023 19:09

    Фандъкова и мнозинството и в СОС откраднаха милиарди от ремонти и корупционни обществени поръчки, та за някакви 23 милиона реват! Столичани трябва да ги линчуват за всичките им кражби и безобразия 12 г на ред

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

близнаци