Свързани новини

27.12.2018 16:04

20% повече мъже в „бащинство“ за 3 години

Видян 1179 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Все повече мъже излизат в отпуск по "бащинство" - броят им се е увеличил с 20 процента за периода от 2014-а до 2017-а година и по последни данни са над 21 000. Това сочи анализ на Националния осигурителен институт, предаде БНР.


Разходите за обезщетения за бременност и раждане се увеличават с близо 28% за периода от 2014-а до 2017-а година, и достигат 368 милиона лева - това сочи анализ на Националния осигурителен институт. Расте и броят на получаващите обезщетения за майчинство за срок от 410 дни -  за периода увеличението е с близо 5000 души и по последни данни те са малко над 88 000.


Директорът на дирекция "Анализи, планиране и прогнози" в НОИ Драгомир Драганов каза за „Хоризонт“, че „едни от най важните инструменти на ДОО (Държавното обществено осигуряване) в подкрепа на работещите родители - разходите за тези парични обезщетения, нарастват".


„Това, разбира се, отразява икономически тенденции, сред които, доста положителни такива, една от тях например е нарастването на средния осигурителен доход на осигурените лица. Това, което произтича от възходяща динамика на трудовите възнаграждения в икономиката, другият интересен момент е свързан със стабилизирането на пазара на труда след кризата, той също се отразява върху броят на получателите на парични обезщетения“, добави Драгомир Драганов.


По предварителни данни, живородените деца в България през 2017-а са малко под 64 хиляди, докато през 2014-а са над 67 хиляди. Въпреки това получаващите обезщетения за бременност и раждане се увеличават с пет хиляди души.


Експертите от НОИ обясняват, че това се дължи на факта, че са повечето осигурени за болести, майчинство, а влияние оказват и направените законодателни промени, с които се е разширил кръгът на хората с право на този вид парични обезщетения.


Всяка трета от жените, които го получава е на възраст между 30 и 34 години. Средно на ден обезщетението е малко над 24.60 лв. при 23 лева за 2014-а.


662 са пък жените, които са се възползвали от дадената от юни 2017-а година възможност да се върнат по рано на работа и да получават половината си обезщетение за майчинство.


Увеличава се броя на получаващите обезщетение за гледане на малко дете от една до двегодишна възраст и през 2017-а се над 76 хиляди души. Това обезщетение от 340 лева е за целия период.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днес може да се развихрите

Днес може да се развихрите, светът ще има нужда от