От август, когато документите били подадени, досега няма отговор от ТЕЛК-Бургас

Свързани новини

21.12.2022 13:12

16-годишно момиче с церебрална парализа остана без пенсия и личен асистент

Видян 936 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Майка на 16-годишно момиче с детска церебрална парализа от Бургас написа гневен пост в социалната мрежа срещу работата на ТЕЛК в морския град. Жената твърди, че през лятото то е получило решение на експертната лекарска комисия за срок от 3 години, което семейството обжалва, но вече пети месец отговор няма.

Симона е с детска церебрална парализа и при навършването на 16 години получава решение от ТЕЛК с валидност от 3 години. „Детето е на 16 години, с тежка квадрипареза. Не ходи. След 16 години как ще проходи - не е ясно”, посочи Гери Маврова, майка на Симона.

„Решенията, които взема съдът, както взема и ТЕЛК-а, няма как да бъдат коментирани. Те могат да бъдат жалени и точно затова жената с право още при излизането на решението, две седмици по-късно, е решила и е подала документи и е пожелала да бъде пожизнен срокът”, твърди д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ- Бургас.

От август, когато документите били подадени, досега няма отговор от ТЕЛК-Бургас. „Отидох да проверя в картотеката и се оказа, че документите са прибрани на рафта с бележка „Не отговаря на телефона”. Сега няма писмо. По принцип, трябва да пратят с насрочена дата и със списък с изследвания, които искат, за да се явим на комисия”, твърди майката на Симона.

От комисията в Бургас не пожелаха да застанат пред камерата на NOVA, но в писмено становище се казва: „Тъй като практиката е решенията да се обжалват пред НЕЛК, комисията е решила, че има недоразумение и е потърсила подателите по телефона. Не са успели да се свържат с тях, затова документацията е върната обратно в картотеката”.

Гергана подава жалба срещу работата на ТЕЛК-Бургас в РЗИ. „Започнала е незабавна проверка. Тя ще приключи до ден-два, защото касае организация на дейността на много институции. Документите са изпратени, естествено чрез картотека, в ТЕЛК. Незнайно защо два месеца са били там. Предстои проверка, защото от над 10 години няма практика ТЕЛК да звъни на телефоните, въпреки че те са описани в заявлението”, заяви д-р Паздеров.

Майката негодува срещу системата, защото по думите ѝ всяко едно забавяне води до последици за Симона. „От края на май тя остава без помощи, тъй като няма решение от ТЕЛК и е без право на личен асистент. Ако останалите институции не ни бяха влезли в положението, тя нямаше право да ползва социални услуги, като посещение на дневен център”, категорична е Маврова.

От РЗИ твърдят, че при действащо решение до 2025 г. не е редно правото на личен асистент и социалната финансова помощ на Симона да бъдат спирани. „Със сигурност смятам, че няма логика да бъдат прекъснати тези пари. Няма логика”, категоричен е директорът на РЗИ-Бургас.

Симона има подадени документи и за социална пенсия в НОИ. Оттам също нямало отговор. „Ако няма роители, това дете е оставено в нищото. Пенсия до ден днешен няма. Тя вече е 16-годишна, има право на пенсия от НОИ. Там също съм подала документи. В края на ноември ходих да питам какво се случва. Казаха ми, че в каря на ноември излизат решенията, но не уточниха коя година”, заяви майката на Симона.

Жената е изпратила писмо до всички институции, свързани с работата на Лекарската комисия, и обмисля да заведе дело. „Комисията в Бургас, Първа ТЕЛК комисия, с председател д-р Петров, да си понесе последиците за моите главоболия и за подигравката с дететето ми. Това искам”, категорична е Гери Маврова.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.