02.10.2017 15:51

135-годишната история на Борисовата градина изложена пред Кристал

Видян 1866 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Историческата градинка на Кристал стана домакин на оригинална изложба. Тя представя съдбата на втория най-стар парк на София. Това е Княз – Борисовата градина, която тази година стана на 135. На 28-те пана се разказват най-интересните и най-емблематичните моменти от миналото на зелената площ, позната при соца и като Парка на свободата. Показани са архивни снимки с места, събития и посетители през десетилетията.


Това става в навечерието на обсъждането на новия план за модернизация на парка. Той предвижда някои добри и някои оспорвани моменти. Планирано е например прокарването на нов лесолъч, успореден с бул. Драган Цанков, който обаче отрича правото на съществуване на конюшните и на колодрума. Предвижда се също възвръщането на къпалнята Мария Луиза, която през последните повече от 10 години се е превърнала в бунище. Друго ново, което е добре забравеното старо, е възраждането на розариума на парка – все пак София е страната на розите, а няма градина с кралицата на цветята, каквито имат столици, нямащи нищо общо с прекрасния храст като Хелзинки например, да не говорим за курорти като Кан.


Експозицията е двуезична и ще бъде на разположение на всички в продължение на 2 седмици – до 15 октомври 2017 г.


Началото на парка е поставено с решение на Софийския градски общински съвет от 1882 г., според което, на мястото на съществуващото дотогава градско пасище предстои да бъде построен разсадник за производство на декоративни дървесни видове и храсти, наречен Пипиниера.


Тогава е назначен и първият градинар, който трябвало да се грижи за новия разсадник и да поддържа пространството около него. Пионерът на столичното озеленяване е швейцарецът Даниел Неф. В своята 135-годиншна история паркът преминава през три големи разширения и четири промени в името си.


Днес има обща площ от над 3 300 дка, разположени в сърцето на града. По-голямата и по-забележителна част от парка е гора (2 300 дка), като повечето дървета в нея са на средна възраст над 100 години.


Повече от историята на парка можете да намерите на www.sofia.bg/borissova



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

риби

Днешният ден подчертава важността на завършването

Днешният ден подчертава важността на завършването,