Загуба

Свързани новини

09.08.2023 14:29

€10млрд. изгубиха банките в Италия след данъка свръхпечалба, с който ги обложиха

Видян 1477 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  "Не знам, дали обърнахте внимание но преди няколко дни италианското правителство обяви, че възнамерява да обложи банките си с допълнителен данък. Финансовите пазари моментално реагираха негативно, като за едва няколко дни банковите акции изтриха над 10 млрд. евро от пазарните си капитализации.


Доста икономисти и финансисти бяха доста шокирани от тази икономическа политика, защото банките са изключително деликатни икономически единици, които нямат нищо общо с примерно енергийните компании, които наистина регистираха рекордни приходи и печалби покрай показването в цените на енергийните ресурси от миналата година. Банките са кръвоносната система в една пазарна икономиката, като те имат ключова функция в това да свързват депозатните с кредитополучателите. Тоест, хората които спестяват с хората, които искат да инвестират.


Именно поради тази причина всяка регулаторна промяна в тази насока трябва да бъде съгласувана с банковия сектор и да бъден обект на задълбочен емпиричен и акдемичен анализ, защото една подобна откровено популистка данъчна промяна ще окаже дългосрочни негативни ефекти върху цялата европейска икономика.


Особено, като се има предвид, че Европа се намира на ръба, на икономическа рецесия, а лихвите се намират в устойчив тренд на покачване.  Точно в този ключов момент банките трябва да бъдат оставени да акумулират ликвидни буфери и да трупат капитал, а не държавата чрез груба регулаторна намеса да тегли от тях ликвидност и да ги декапитализира.


Оттук насетне е много важно управляващите у нас да проявят разум и да не допускат грешката, която допуснаха колегите им в Италия. А това е реален риск, защото исторически погледнато ние сме нация, която транспонира сляпо всякакви регулации, които се прилагат в Европа без каквато и да било критичност, анализ на последствията и грижа за националния интерес", пише икономистът Никола Филипов.


Напомняме, че финансовата система на Ботуша е с огромни проблеми, след като преди няколко години преживя вълна от масови фалити. Изчезнаха дори многовековни кредитни институции. Най-старата и трета по големина Монте деи Паски, която практически банкрутира, трябваше да бъде спасена от Уникредит, но операцията все още не е завършена след цялото това време.



Напомняме също, че в Италия управлява дясно правителство, начело с Джорджа Мелони - лидер на европейските консерватори, в което влизат още партията на Салвини, също консервативна, както и Форца Италия на неотдавна починалия Силвио Берлускони, която е виден член на Европейската народна партия.


В нея членуват ГЕРБ и единствената международно призната от партиите в ДБПП - ДСБ.  Напомняме, че за разлика от нея, ПП все още е само кандидат - член на партията на европейските либерали, където - ако реши - ще я приеме самото ДПС, чийто евродепутат Илхан Кючук е лидер на това, което знаем като АЛДЕ.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби

Това е подходящ момент да се съсредоточите върху изграждането на силни

Това е подходящ момент да се съсредоточите върху