Свързани новини

31.07.2013 15:55

100 години затвор за информатор на Уикилийкс

Видян 1079 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

136 години затвор грозят информатора на Уикилийкс редник Брадли Манинг. Той беше признат за виновен по 19 обвинения, но не и по най-тежкото "подпомагане на врага". Основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж нарече Манинг "герой".


Военният съд оправда редника за съучастие на врага. Така той се размина с най-тежката присъда - доживотен затвор без право на замяна.


Американската военна съдийка полк. Дениз Линд призна Манинг за виновен по 19 други обвинения, включително 5 за шпионаж, кражба, компютърна измама и дори извършването на военни престъпления, предаде БТА.


25-годишният Манинг рискува да получи присъда от 136 години затвор.


Военните прокурори искаха по-строго наказание. Те го нарекоха "предател" и заявиха, че действията му са помогнали на Ал Кайда.


Манинг призна, че е предал документи на Уикилийкс, но целта му била да предизвика дебат за американската външна политика.


Уикилийкс, който публикува секретните документи, заяви, че присъдата му "виновен" представлява "опасна проява на екстремизъм в областта на националната сигурност от администрацията на Обама," предаде ДПА, цитирана от БТА.


По-късно от посолството на Еквадор в Лондон, където е получил убежище, основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж нарече Манинг "герой" и окачестви присъдата му като "опасен прецедент."


Международната неправителствена организация "Репортери без граници" съзря в присъдата "опасна заплаха за бъдещето на разследващата журналистика".


От разследването стана ясно, че Манинг е предоставил на Джулиан Асандж около половин милион грами от войната в Ирак и в Афганистан.


Редник Манинг беше арестуван през 2010 година по време на службата си в Ирак. Досега е излежал 1100 дни в затвора.


Присъдата е удар по Уикиликс, смятат експерти, посочва БНТ. Тя е предупреждение и към всички държавни служители, които биха дръзнали да издадат секретни документи.


Американците са резделени по отношение на постъпката на Манинг. Една част от сънародниците му го смятат за герой, а друга част - за предател. За симпатизантите му обаче присъдата е победа, тъй като той е оневинен по най-тежкото обвинение.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

везни