Делфините са единствените животни на Земята, чиито малки се раждат с опашката напред. Знаете ли защо? Процесът на раждане отнема от 20 минути до 2 часа, а бебето може да остане под водата само 7 минути. А ако делфините се раждаха с главата напред като сухоземните бозайници, те щяха да умрат.

Свързани новини

27.08.2023 08:00

10 необикновени факта за делфините

Видян 7228 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

1. Размерът на мозъка на делфините в сравнение с размера на тялото им е много по-голям от този на шимпанзетата, а поведението им доказва висока степен на умствено развитие. Мозъкът на възрастен делфин тежи около 1700 грама, докато този на човек тежи средно 1400 грама. Освен това делфините имат 2 пъти повече гънки в мозъчната кора, отколкото хората.

Основната причина за това предимство е тяхната свръхспособност за ехолокация.

По последни научни данни тези животни разполагат с "речник" от 14 000 звукови сигнала, което им позволява да общуват помежду си възможно най-продуктивно и навреме да помагат на всеки, който има нужда.

Ако някой от членовете на стадото е ранен или едва се носи, те го поддържат близо до повърхността, за да не може пострадалият да се удави и задуши. Учените обясняват това с грижата им за потомството. Всеки индивид в стадото е ценен и трябва да се направи всичко, за да се запази животът му.

2. Делфините са единствените животни на Земята, чиито малки се раждат с опашката напред. Знаете ли защо? Процесът на раждане отнема от 20 минути до 2 часа, а бебето може да остане под водата само 7 минути. А ако делфините се раждаха с главата напред като сухоземните бозайници, те щяха да умрат.


3. Делфините дишат въздух. Те нямат хриле като рибите, но имат бели дробове и дихателен апарат в горната част на тялото. Затова процесът на дишане в покой има своите особености. По време на сън делфините изключват само едната половина на мозъка и затварят противоположното око. Втората половина на мозъка е будна и изпраща команди за своевременно издигане на повърхността на водата за поемане на въздух. А окото, което е отворено по време на сън, остава нащрек и предпазва животното от евентуална опасност.

4. Всеки делфин си има име, на което отговаря. Името се присвоява от стадото още от раждането и се запазва за цял живот. Подобно на хората, делфините имат шест нива на организация на речта - звук, сричка, дума, фраза, параграф, контекст. Съществуват и собствени диалекти, характерни за определен хабитат.


 5. Най-малките делфини са дълги около 120 см, а най-големите (напр. косатките) достигат до 10 метра. Теглото им варира от 40 кг до 11 тона! Животните могат да се гмуркат на дълбочина до 305 метра и да развиват скорост до 40 километра в час.

6. Делфините могат да имат от 8 до 212 зъба, но не ги използват за дъвчене на храната. Зъбите са им необходими само за улавяне на плячката, която поглъщат цяла.

7. В древна Гърция убиването на делфини се е смятало за светотатство и се е наказвало със смърт. А в Древен Рим е съществувало вярването, че делфините са водачи на душите до "Островите на блажените". Изображения на тези животни са открити в ръцете на римски мумии. Предполагало се е, че статуетките на делфини служат като талисман за преминаване в задгробния живот.


В трактатите на древните философи тези удивителни животни са надарени със способността да бъдат приятели, да обичат и да съчувстват. Неведнъж готовността им да помагат е била потвърждавана и в съвременния свят.

Показателен е случаят от 2004 г. в Нова Зеландия. Делфините успяват да спасят хора от нападението на бяла акула. Мъж с дъщеря си и двама приятели почивали на 100 метра от брега. Скоро те били заобиколени от стадо делфини, които яростно удряли с опашки по водата и не им позволявали да излязат от кръга. В продължение на 40 минути делфините "държали защитата" и отворили кръга едва когато акулата отплувала.

8. Делфините не усещат миризми, тъй като нямат обонятелни рецептори в дихателните органи. Но те, както и хората, имат усещане за вкус. Делфините могат да различават сладката храна от солената или горчивата. Интересен факт е, че те имат два стомаха. Единият от тях се използва за съхраняване на храната, а другият - за храносмилане.


9. По съветско време морските животни се използват за военни цели. Делфините са били обучавани да откриват мини, да спасяват моряци от потънали кораби и дори да унищожават вражески подводници. По-късно такива бозайници помагат при лечението на деца, страдащи от аутизъм и нарушения на нервната система.

10. Средната продължителност на живота на делфините е само 20-30 години, но някои от тях могат да живеят до 50 години. Най-възрастният делфин, за когото се грижат хората, е Нели от американски увеселителен парк. Тя почина на 61-годишна възраст.

Източник: Популярна наука


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

рак

Ден да общувате открито с партньорите си

Ден да общувате открито с партньорите си, да