Свързани новини

28.01.2014 09:45

1 милиард лева потичат към фермерите

Видян 843 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Поне 980 млн. лева от ЕС тръгват към българските фермери тази седмица. Помощите ще получат над 80 000 земеделски производители, които през м.г. са обработвали поне 10 дка ниви или 5 дка плодни градини, пише "Труд". Сумата ще бъде разплатена до този петък, 31 януари, обеща изп. директор на фонд “Земеделие” Мирослав Николов.


Субсидията за всеки декар ще е 30,98 лв., като в нея се включва и национално доплащане.

Изплащането на други около 100 млн. лв. остава за март. При тях има припокриване на площи при исканията на субсидия и фермерите трябва да доказват правото си с документи.

Парите за разплащането са осигурени, след като финансовото министерство пласира успешно вчера втората за т.г. краткосрочна емисия от 400 млн. лева.


Към момента стопаните трябва да подхранят есенниците и да се подготвят за пролетната кампания, така че финансирането определено ще им окаже нужната подкрепа, каза министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков в сутрешния блок на телевизия Bulgaria On Air. Заедно с тези средства ще се изплатят и оставащите 30 % от парите на българските животновъди, каза още земеделският министър. Според него, през следващите седем години европейските средства за земеделие, които ще получи България са около 15 млрд. лв., като 10,5 млрд. лв. са за директни плащания и 4,5 млрд. лв. за проекти към Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

„Нашата цел е в новата Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г. мерките да бъдат опростени, за да могат средствата да отиват при земеделците, а не при консултантските фирми“, коментира министър Греков.

Той подчерта, че сред приоритетите на новата програма ще бъдат животновъдството, зеленчукопроизводството, овощарството и възстановяването на напоителните съоръжения.

Министър Греков бе категоричен, че не бива да има противопоставяне между отделните сектори. Целта на програмата е да осигури заетост и доходи на населението в селските райони. “През миналата година 16 села са заличени от картата на България.
Точно затова наша основна цел е да дадем възможност на хората в малките населени места да се трудят и да живеят нормално. Европейските средства ще ни помогнат да изпълним целите си“, обясни още той. 



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

близнаци