"Смятам, че размерът на наказанията е адекватен към този вид престъпление заради обществената опасност на деянието", коментира ръководителят на Районната прокуратура в Бургас Мария Маркова.

Свързани новини

20.04.2023 13:54

1 и 4 г. за сирийците, убили бг полицаи, осъдени са за каналджийство

Видян 522 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Тримата сирийци, които миналата година причиниха тежка катастрофа в Бургас, след като се блъснаха в полицейски автомобил и бе причинена смъртта на двама полицаи, са осъдени за каналджийство. Районният съд в морския град им наложи ефективни наказания за подпомагане на нелегални мигранти, рисково шофиране, неподчинение на полицейски сигнал и шофиране на превозно средство с фалшиви регистрационни номера, предаде БНТ.


Христо Христов, който е прокурор в Районната прокуратура в Бургас каза, че е документиран разговор между двама от осъдените за каналджийство. Когато са наближили първото КПП на входа на Бургас, единият е наредил на другия: "Премини през блокадата", а към мигрантите в автобуса се обърнал с думите: "Дръжте се". На КПП-то е имало полицай, който е вдигнал стоп палка, но в последния момент е успял да се отдръпне, за да не бъде ударен от автобуса. По думите на Христов поведението на тримата осъдени е категоричен признак за липса на човещина и незачитане личността на служителите на реда.


Шофьорът на автобуса, обвинен в 4 престъпления, получи 4 години и 10 месеца затвор, както и глоба от 11 000 лв. 50-годишният Абдулах Абдулуахед, който е сочен за "мозъка" на трафика на мигранти, получи присъда от 4 години и 4 месеца, както и глоба от 18 000 лв. Уж непълнолетният Ахмад Муфид е с наказание 1 година и 10 месеца, както и обществено порицание. Той вече е излежал т.е. наказанието е фиктивно.


Защитата на обвиняемите поиска споразумение с прокуратурата, но държавното обвинение го отхвърли. Въпреки това тримата сирийци се признаха за виновни, а съдебният процес премина по реда на съкратената процедура. В съдебната зала и тримата сирийци се извиниха на целия български народ за случилото се.


За смъртта на двамата служители на МВР е образувано отделно дело, то е в окръжната прокуратура и предстои скоро да влезе в съда. Първоначално се твърдеше, че шофьорът на автобуса Омар Мохамад Али е непълнолетен, но в хода на разследването се установи, че той е навършил пълнолетие. Tройната медицинска експертиза потвърди, че Омар е роден през 2004 г., а не както твърдеше - през 2007 г.


Пламен Кирилов




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

дева

Днес фокусът ви ще се измести към любовта

Днес фокусът ви ще се измести към любовта, романтиката