25.02.2009 09:10

Депутат станал милионер от обществени поръчки

Видян 1724 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Обществени поръчки за ремонти и строителство на пътища за над 34 млн. лв. е спечелила фирма, в която участва депутатът от БСП Стоян Проданов. Става въпрос за ямболската "Технострой-инженеринг 99", съобщава вестник "24 часа", цитиран от БГНЕС.


Договорите са от края на 2005 г. до сега и са с пътната агенция, регионалното и земеделското министерство и общини, сочи регистърът на обществените поръчки. За компанията вчера в. "Дневник" съобщи, че в обединение с фирма "Билд-консулт" на депутата от ДПС Юнал Тасим е сключила договор по оперативна програма "Регионално развитие". В тандем в края на 2008 г. двете компании спечелили и поръчка на земеделското министерство.Заради тази процедура вицепремиерът Меглена Плугчиева вчера обясни, че при нея е постъпил сигнал за конфликт на интереси, касаещ двама депутати, спечелили проект за ремонт на селски път. Тя посочи, че случаят се проверява от Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за борба с корупцията. Сигналът ще бъде проверен и от министъра на земеделието Валери Цветанов. Писмото пристигна при нас, потвърди вчера шефът на антикорупционната комисия Бойко Великов. Той обаче не успял да се запознае със съдържанието му. Сигналът ще се гледа от депутатите утре. По случая има решение на Комисията за защита на конкуренцията от 10 февруари и с него е отхвърлена жалба на участник в процедурата за ремонт на селскостопански път в община Крумовград от с. Егрек до с. Бук. В жалбата обаче се посочва, че конкурсната комисия не е проверила декларациите за конфликт на интереси, защото "член на съвета на директорите и съдружник в дружествата от обединението, класирано на първо място ("Билд-консулт"), са и членове на комисията по земеделието и горите към парламента. Тасим е неин заместник, а Проданов е член. Справка в регистъра показа, че на 12 декември 2008 г. "Билд консулт" сключва договорпо "Регионално развитие" за 669 180 лв. за ремонт на отсечката Кърджали-Опълченско-Дъждино-Пепелище. Обединението има и договор с МРРБ от 2007 г. за ремонт на улици в Кърджали. Той е за 161 477 лв. От министерството вчера обясниха, че първият е с община Кърджали и тя трябва да следи за конфликт на интереси. От МРРБ напомниха, че според правилника на НС депутатите нямат право да са в управата на дружества. Според регистъра на поръчките "Технострой-инженеринг 99" е спечелил 22 проекта. Най-големият е за ремонт и зимно поддържане в района на Елхово - 13,2 млн. без ДДС. В края на 2006 г. фирмата сключва договор със земеделското министерство за ремонт на път в община Болярово за 430 841 лв. През ноември 2007 г. пък "ПСФ-Тесхнострой-инженеринг" печели договор по "Регионално развитие" за 20,5 млн. за ремонти пак в Елхово. В това обединение пряко "Технострой инженеринг" има 35%.
Hямам нищо общо със земеделското министерство, за какъв кофликт на интереси може да става въпрос. Така депутатът от ДПС Юнал Тасим коментира информацията за договора на обединението "Билд консулт". Той обясни, че поръчката няма връзка с еврофинансиране и няма какво да се коментира, тъй като дейността му като депутат не означавала, че фирмите му не трябва да работят. По Търговския закон могат да се регистрират различни обединения, отговори Тасим на въпрос кога е създадено обединението с "Технострой-инженеринг 99". Според регистрите в тази фирма Стоян Проданов има 33%. Регистрирана е през 2002 г. в Ямбол и освен него с по-голям дял са "Пътностроителна компания Ес Би Ес" и още 2 физически лица. От протоколи от общи събрания на акционерите става ясно, че Проданов е и председател на Съвета на директорите. Там той представлявал фирмата си "Хемус консулт 2007". Покрай нея левият депутат попадна в полезрението на Сметната палата, тъй като се оказа, че не я е посочил в имотната си декларация за 2007 г. Вчера Проданов не бе открит за коментар.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

козирог

Финанси, бюджетиране, спестяване, инвестиране

Финанси, бюджетиране, спестяване, инвестиране, все