Свързани новини

19.07.2017 11:39

Хиляди туристи с алергии по Черноморието

Видян 3171 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Мръсното море и излагането на слънце без защитен крем докарват алергии на хиляди туристи по българските плажове. Това пише днес "Монитор" за здравните рискове по Черноморието.


Повечето плажове по крайбрежието нямат отходни санитарни места, припомня всекидневникът. Изливането на фекални води в морето също причинява колити, обриви и диарии, особено при децата.


"Върнахме се от морето, а дъщеря ми е цялата на петна - когато я прегледа лекар-дерматолог се разбра, че детето ми е получило алергия от мръсотията", сподели 45-годишната Наталия Петрова.


Басейните, особено в по-малките хотели, които по-рядко се дезинфекцират, също крият рискове от обриви. Бяхме на почивка по Южното Черноморие и синът ми още на първия ден в басейна направи алергия - целият гръб и гърдите му се покриха със ситни пъпчици и много го сърбеше, оплака се друга майка.


В подобен дух е свидетелството на ненаименуван медик от Кюстендил:


"Наскоро цяло семейство дойде при мен. Вместо с тен хората се прибраха с пъпки по цялото тяло. Децата им бяха в ужасно състояние. Имаха обриви по гръбчето, шията и врата. Не можеха да търпят дрехи върху себе си".


Причината според лекаря най-вероятно е или мръсната вода, или слънцето.


54 души са се заразили и развили салмонела, ентероколити и колиентерити във Варна само за последните пет дни, показва справка на регионалната здравна инспекция.


По думите на инспекторите обаче това е само малка част от инфектираните, тъй като за по-леките случаи личните лекари не изпращат биологичен материал от пациентите за микробиологични изследвания.


Подобна е картината и в Бургас. Там регионалната здравна инспекция е регистрирала 27 случая с остри стомашни проблеми за по-малко от седмица.


Софийската регионална здравна инспекция пък е засякла 65 чревни инфекции, от които 51 са ентероколит, 4 ротавирусен ентерит, 4 салмонелози, 5 кампилобактериоза, един е случаят на йерсиниоза. Близо половината от заболелите са хора, върнали се наскоро от морето.


Оказва се, че наред със стомашно-чревните инфекции по морето и кърлежи масово хапят по плажовете. Близо 50 са ухапаните, потърсили лекарска помощ.


Кърлежите попадат на плажа от кучетата, чайките и гларусите, крият се в пясъка и инфектират почиващите. Шест са случаите на лаймска болест в София сред столичани, които са се върнали наскоро от море.


Снимка: My Doctor Diets



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.