Свързани новини

05.07.2017 15:14

"Санираме", т.е. топлоизолираме, пожароопасно

Видян 1783 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Над 2/3 от високите жилищни блокове, ремонтирани  по Програмата за енергийна ефективност, са санирани със стиропор”, съобщи в свое разследване бТВ. Масово се използват материали от Румъния, които при тестове са показали по-ниски противопожарни качества, отколкото декларира производителят.


Месеци, след като 19’ алармира, че няма не само орган, а дори 1 конкретен човек, който да контролира програмата по т.нар. „саниране”, което си е просто топлоизолиране, министърът на регионалното развитие се сети да назначи проверка поне относно горивността на използваните материали. Това става повече от седмица, след като много по-добре саниран от нашите блокове лумна в Лондон и отне живота на десетки хора – неустановен е докрай броят им до момента. Това, което и неспециалистите разбраха, покрай британската трагедия е, че въпросът е ужасяващ.


19’ постави още и темата за липсата на какъвто и да било контрол върху „санирането” покрай 2 000 000 000 лв., които бяха отпуснати в Бюджет 2017 за правителствената програма. Поводът бяха харчовете за предишните 2 години от изпълнението й, когато цените се оказа двойни и тройни на котировките по същата програма, само че плащана по европейските фондове, където поне контрол има. От досега санираните малко под 300 от 70 000 панелни блока в цялата страна средният разход е около 2 млн. на блок, което са повече пари от нужните за построяването му.


Въпреки това проверките сега установяват, че в 70 на сто от блоковете, високи над 28 метра, по държавната програмата е използван EPS (ипиес), по познат ни като стиропор на румънските фирми. Според проф. Димитър Назърски от катедрата по строителни материали и изолации в УАСГ стиропорът гори и има най-ниските протипожарни качества, цитират експертното мнение от бТВ.


Агенцията по техническия надзор е била сезирана от българската Асоциация по изолации. Партиди от материалите са изследвани в независима италианска лаборатория. Резултатът – материалите отговарят на по-нисък клас от декларирания от фирмите.


Една от пробите дори се е оказала с по-ниски противопожарни качества, отколкото допуска законът за сградите над 10 етажа”, сочи разследването.


Без отговор обаче остава въпросът какво ще се случи с вече топлоизолираните блокове с пожароопасните материали?


Припомняме, че 19 минути писа, че „безплатното” саниране излиза 17 000 лв. на апартамент и има годност 10 години, което управляващите задължително спестяват да информират данъкоплатците.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева

Денят е подходящ да се фокусиране върху детайлите

Денят е подходящ да се фокусиране върху детайлите.