Свързани новини

03.02.2009 13:37

Тачева: "Ангажиментите ни към ЕС за усъвършенстване на законодателната рамка са изпълнени!"

Видян 1912 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В България е завършена архитектурата за модерното устройството и функционирането на българската съдебна система в съответствие с европейските норми – сега трябва да се очаква резултатите в практиката да стават все по-убедителни – това заяви министърът на правосъдието Миглена Тачева на днешната си среща с гостуващите у нас германски депутати, водени от председателя на Комисията по европейски въпроси в Бундестага Гюнтер Крихбаум, съобщиха от пресцентъра на МП, цитирани от БГНЕС.


Министър Тачева запозна гостите с постигнатото у нас след последния доклад на Европейската комисия за напредъка на България. Тя посочи, че голямата част от предвидените от правителството 79 мерки в отговор на критиките на Европейската комисия са изпълнени изцяло. Ангажиментите на Министерство на правосъдието за довършване на законодателната рамка са реализирани напълно. Направени са промени в НПК, в Закона за специалните разузнавателни средства, предстои гласуване на второ четене на промени в НК. Министър Тачева специално отбеляза приемането на Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси, с който България се нарежда сред първите страни в ЕС с такова законодателство. Тя допълни още, че българското законодателство вече е изцяло хармонизирано с това на държавите от Европейския съюз.
В отговор на въпроси на германските депутати министър Тачева поясни, че до две години ще се постигне съвместимост на информационните системи на отделните ведомства в Единната информационна система за противодействие на престъпността. В България в момента се полагат постоянни усилия за повишаване квалификацията на магистратите, допълни още министър Тачева и поясни, че всички млади магистрати минават задължително 6-месечен курс на обучение в Националния институт на правосъдието. Магистратите с по-голяма практика са обхванати в други различни форми на обучение, включително и специализации в чужбина. Гюнтер Крихбаум изрази по време на срещата задоволство от постигнатото от България в областта на законодателството, но изрази надежда, че положените усилия ще имат по-реални резултати в практиката в бъдеще, че ще се преодолее протакането на делата с години и ще се постигне по-висока ефективност на правораздаването в България. Той изрази готовността на Германия и в бъдеще да оказва всестранна подкрепа на България в областта на правосъдието и вътрешния ред.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

рак

Ден да общувате открито с партньорите си

Ден да общувате открито с партньорите си, да