28.04.2016 14:47

БСП: Първи май е не само празник, но и повод за протести в защита на труда

Видян 2166 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

         „След десетилетията на официални празнични отбелязвания на Първи май у нас сега, в условията на масови нарушения на трудови и социални права, на засилена експлоатация, Първи май е не само празник, но и повод за протести в защита на труда”. Това заяви зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов в декларация от името на парламентарната група.


 


   Според него през последните години България се е утвърдила на първо място в ЕС по бедност сред младежите, работниците в предпенсионна възраст, както и пенсионерите. Той подчерта, че над 1,2 млн. пенсионери са под прага на бедността, около 460 000 от работещите са бедни, от които повече от 200 хиляди са на минимална заплата. „Около половината от българското население живее в бедност или в риск от бедност. Един на всеки петима българи е относително беден, т.е. преживява със 60 на сто от средния национален доход на човек”, каза още Стоилов. По неговите думи отново са актуални проблемите за 8-часовия работен ден, за междуседмичната почивка, за условията на труд, за защита на живота и здравето на работниците. Народният представител подчерта, че в България е висок делът на сивата икономика и на непълно декларирания и заплатен труд. „Експлоатацията на труда в България е сред основните причини за задълбочаване на бедността и неравенството, за голямата емиграция на хора в трудоспособна възраст”, допълни зам.-председателят на БСП. Стоилов представи данни, според които БВП на човек от населението по паритетни цени у нас е 2,4 пъти по-малък от средния за Еврозоната, а средната заплата – 4,8 пъти по-ниска. „Затова ние настояваме за промяна на модела на разпределение на националния доход и за догонване на трудовите възнаграждения спрямо производителността на труда”, категоричен е той.



Янаки Стоилов подчерта, че неравенствата в света днес достигат небивали, опасни размери. „Един процент от население буквално противостои на останалите 99 %. По-малко от сто души притежават богатство колкото половината от цялото население на планетата”, посочи той.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

телец

Днес може да се сблъскате с предизвикателства

Днес може да се сблъскате с предизвикателства, които