08.09.2015 10:19

The Scotsman: Бежанската криза тепърва ще се влошава

Видян 1550 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ако се опитаме да разберем религиозното, етническото и езиковото разнообразие на хората , живели в мир в Сирия до 2011 година, бързо ще стигнем до заключението, че не е трябвало да съществува подобна страна. Ще разберем също, че ако такава страна има отново, то тя ще трябва да бъде извънреден модел на толерантност, индивидуални свободи, равенство и законност. Това не са неща, с които Близкият изток се отличава. Накратко- Сирия е провалена държава, която няма шанс да се възроди, пише журналистът Питър Джоунс в The Scotsman, цитиран от Агенция Фокус.


Размерът на провала е ужасяващ. През 2011 година в страната са живели около 23 милиона души. След 5 години гражданска война убитите се оценяват на 200 хиляди души, но може и да са два пъти повече. Половината от болниците са понесли щети, а една трета- унищожени. Около 4000 училища са неизползваеми и около 3 милиона деца не получават образование. По данни на ООН около 50% от трудоспособното население на Сирия е безработно, а около 80% живее в бедност.


Резултатът е масово преселение. Около 4 милиона души вече са напуснали Сирия, а още около 1 милион са така наречените „вътрешно разместени лица“. Конфликтът в Сирия е толкова лош, че 250 хиляди души са сметнали, че раздирания от войни Ирак е по-безопасно място.


Няма абсолютно никакъв знак, че ситуацията ще се подобри. Тя може само да се влоши. Това ще се случи и с бежанската криза. Поради продължаващата сирийска гражданска война условията в бежанските лагери в Турция и Ливан ще продължат да се влошават и още много хора ще потърсят убежище в Европа.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

овен

Днешният ден ви носи енергия за нови начинания

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Днешният ден ви носи енергия за нови начинания.