16.07.2015 17:35

ПЕС: Солидарни сме с народа на Тунис срещу тероризма

Видян 999 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Председателят на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев е на посещение в Тунис, начело на делегация на леви политици от Испания, Франция и Италия. Целта е ПЕС да демонстрира своята подкрепа за народа на Тунис и Социалдемократическата партия "Етакатол" след двете терористични атаки в страната през последните месеци. Сергей Станишев се срещна с премиера на Тунис Хабиб Ес.


"Тук сме, за да покажем подкрепа и солидарност с тунизийския народ. Те демонстрираха голяма смелост пред бруталността на екстремистите, особено тези изключителни хора, които защитаваха туристите и се изправиха срещу терористите. Изразяваме нашите най-искрени съболезнования на семействата на загиналите. Заедно скърбим за жертвите и заедно заставаме срещу насилието и екстремизма", заяви на пресконференция след срещата лидерът на ПЕС Сергей Станишев.


"Многобройните терористични атаки в последно време – не само в Тунис, но и във Франция и Кувейт, са поредното доказателство, че тероризмът е глобален проблем. Техните действия засягат всички ни. Можем да ги изкореним, както и причините за тях, само ако действаме заедно. Няма да се поддадем на варварски групи, които брутално избиват цивилни граждани", добави Станишев.


"Тунис е единствената страна, която успя да премине към демократичен режим след Арабската пролет от края на 2010 г. Тогава ПЕС подкрепи Тунис и днес сме тук, за да покажем, че ще продължим да го правим. Подкрепяме всички политически сили, правителство и опозиция, които полагат усилия да преобразят страната си и да наложат върховенство на закона. В този труден момент е важно да се намери правилният баланс между свобода и сигурност", категоричен бе лидерът на ПЕС.


 "Тези атаки бяха насочени срещу сърцето на туризма в Тунис, който дава работни места на стотици хиляди хора и генерира значителна част от БВП на страната. Рискът от загуба на работни места създава допълнителна заплаха от влизане в омагьосан кръг: бедност, социална несправедливост и безработица са фактори, които биха могли да тласнат хората към екстремистки групировки, защото чувството за изключване от обществото ги кара да търсят статус и благосъстояние другаде. Не можем да позволим това да се случи. По време на срещата с премиера, обсъдихме сътрудничеството между Тунис и ЕС в сферата на сигурността и нейното влияние върху икономическото развитие, както и възможни съвместни усилия, насочени към инвестиции в сигурност и заетост. ПЕС ще положи сериозни усилия ЕС да разшири подкрепата си за икономиката на Тунис", каза още Сергей Станишев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

риби