Свързани новини

07.04.2015 16:34

Балканите обсъждат „Турски поток” без България

Видян 1262 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Външните министри от Сърбия, Унгария, Македония, Гърция и Турция провеждат преговори за възможности „Турски поток" да доставя синьо гориво за техните страни, съобщава сръбската агенция BETA. Тя се позовава на изказване на сръбския външен министър Ивица Дачич, който посочва, че основните въпроси от срещата в Будапеща ще са енергийните доставки и енергийната сигурност.


В средата на март стана известно, че руската компания „Стройтрансгаз" на Генадий Тимченко, която се спрягаше за строежа на „Южен поток", започва работа по строителството на магистрален газопровод в Македония, припомня вестник „Коммерсант". Става дума за първия етап на газопровода Клечовце-Неготино с дължина 61 км, който ще позволи синьото гориво да стигне до Щип. Срокът за изграждането му е малко повече от година, след това е планирано да се изградят още 60 км тръби за съединяване на газотранспортната система на Гърция.

Стойността на строителството се оценява на 75 млн. долара. От тях Македония ще заплати само 15 млн. долара, останалите работи ще бъдат извършени за сметка на дълга на бившия СССР към екс Югославия.


По време на визита от февруари на руския президент Владимир Путин в Унгария стана известно, че Кремъл разглежда възможността за продължаване на трасето в Югоизточна Европа, в рамките на „Турски проект". По този начин Путин даде да се разбере, че заобикаляйки България, останалите страни от „Южен поток" могат да получат доставките на руско синьо гориво.


Днешната среща в Будапеща, на която липсва представител на София, ясно показва изолацията на България от „Турски поток". Това прави още по-илюзорни усилията на Бойко Борисов да се изгради газов хъб, от който да се възроди проектът „Южен поток", отбелязва Fakti.bg.

След като Русия се отказа от „Южен поток" в края на 2014 г. и реши вместо него да строи „Турски поток", за да транспортира природния газ до границата на Турция и Гърция, страните от Централна и Източна Европа започнаха да търсят възможности за достъп до него.


През февруари унгарският премиер Виктор Орбан предложи в интервю за в. „Коммерсант" да се построи газопровод през Гърция, Македония, Сърбия и Унгария до австрийския град Баумгартен. Отчитайки нежеланието на Москва да използва като транзитна страна България след неуспеха с „Южен поток", тръбопровод през Македония остава фактически единственият вариант за снабдяване с газ на Сърбия и съхраняване на съществуващото разпределение на потоците руски газ в региона.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

водолей

Видим напредък ще постигнете с проектите

Видим напредък ще постигнете с проектите, които сте