Свързани новини

24.03.2015 17:23

Защо Райфайзен дава, но не си търси парите от потънал с 427 млн. лв. длъжник?

Видян 4558 пъти | Коментари 0
Гласували 5 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Когато една компания има общо 427 млн. лв. задължения, а насреща няма активи дори на близка стойност, повечето банки не биха й отпускали кредити, но Райфайзенбанк го прави за Алфа на Иво Прокопиев, защо?

И не само това – защо тогава (2013 г.), когато макар с 4 години закъснение „се сеща”, че веднъж е дала, втори път е гарантирала не просто пари в черна дупка, ами и в нарушение на закона, банката не си ги иска?


А защо, при продажбата на основния актив на холдинга – длъжник банката допуска, вместо задълженията към нея и облигационерите, парите да потекат към офшорки? 


Как се примирява срещу десетките си милиони, ужилените да получат подигравателно и неликвидно „обезщетение”  – дружество, чиито активи са зелени поляни в Разлог с максимална оценка 880 000 лева?

Защо при положение, че месеци преди това Райфайзен се е оплакала, дори да е само проформа от длъжника, тя не го е принудила от пролетта до късна есен да започне да изпълнява задълженията си, както го прави със свои клиенти, висящи дори само за ден със 100 лева, а не с десетки милиони лева?


Това са важни въпроси, на които отговори трябва да търсят и БНБ, и КФН, а защо не и прокуратурата и следствието. Понеже толкова навързани случайности няма как да са случайни!


В отговор, с писмо, вх. № 14-00-52 от 15.10.2013 г. банката потвърждава размера на задълженията от кредитополучателите - 6 139 487.02 EUR, включващи просрочена главница и съответната дължима лихва. Освен това, в писмото си до КФН, Разйфайзенбанк (все едно не е било нейна работа през всичките години, когато се е правила на сляпа) посочва, че съгласно разпоредбите на договора за банков кредит и анексите към него, неплащането на падеж на дължимо парично задължение от кредитополучателите, съставлява случай на неизпълнение и банката има правото да предприеме всички действия по събиране на дължимата от емитента парична сума. Към момента на изготвяне на писмото, банката не е предприела подобни действия спрямо Алфа Финанс Холдинг АД, тъй като такива претенции, съгласно договора, могат да се отправят едва след изтичането на срок от 5 работни дни. 5 работни дни срещу 4 години „разсейване”?!


Кредиторите на Прокопиев поискаха гаранции срещу източване на дружеството му "Алфа Финанс холдинг”. Това става ясно от протокола към проведеното Общо събрание на облигационерите (ОСО).  Те изпитват опасение, че емитираният дълг не е достатъчно покрит откъм активи след продажбата на "Каолин”. Ала по искане на банката довереник Райфайзен банк те са събрани не да си получат дължимото, а за да одобрят постфактум продажбата на притежаваните от Алфа Финанс холдинг акции от капитала на Каолин на купувача Quartzwerke. 

 

Това е основният капитал на Прокопиев, за чиято приватизация – от гоненето на чужд инвеститор с 10-кратно по-голяма оферта, през вкарването на брата на олигарха – бивш служител на ДС в приватизиралото завода РМД, до превземането на комбината сме писали многократно. То е сред христоматийните примери за приватизацията при Костов, която доведе до факта активи на държавата за 30 милиарда долара да преминат в ръцете на „късметлии” за 2 милиарда.


Пример за такава приватизация е и предприятието, което е залог по единия от кредитите на Прокопиев през Райфайзен – завода Пиринхарт. Въпреки, че при идването на синия кабинет през 1997 заводът е оценен на $10млн., реформаторското правителство на Костов го продава за $244 000.


Българка и италианец вземат собствеността и за няколко години успяват да разпродадат машините, да разпилеят каквото има в едно от най-модерните и последно обновени предприятия на късния соц, за да не бъде конкурент на гръцки завод. Говори се, че вицепремиер на Костов е взел поне толкова, колкото „инвеститорите” плащат – към четвърт милион долара, за да направи размяната кон за кокошка.

Наше посещение на място показа, че служещото за гаранция на многомилионни кредити на Прокопиевите фирми предприятие дори няма 7 сгради, колкото са описани, а банката не си е направила труда да свери, а 2 и почивна станцийка. За разлика от състоянието си при приватизацията, то вече няма машини и нищо.


Коя банка дава 20 милиона евро, или 12, или 8, срещу 100 пъти по-евтино обезпечение?


От Райфайзен не отговарят. Обичайната практика при тях е да се дават необезпечени кредити до 40 000 лева – 20 000 евро или точно 1000 пъти по-малко от тези на Алфа и свързаната с нея фирма от същата банка. Иначе обезпеченията обикновено са двойно по-скъпи от дадения кредит – не 100 пъти по-евтини.


Затваряме скобата, за да подчертаем, че поставянето на облигационерите пред свършен факт от Алфа Финанс, подсилено от бездействието на техния „защитник” Райфайзен е поредното нарушение на фона на цялото беззаконие  Съгласно проспекта за допускане на емисията до БФБ, емитентът е поел ангажимент да поиска предварителното съгласие на Общото събрание на облигационерите при разпореждането от негова страна с активи, представляващи 10 или повече процента от сумата на активите му на консолидирана база.  Тъй като продадените книжа надвишават 10% от активите на Алфа Финанс, то според условията на проспекта за листване държателите на дълг трябваше одобрят сделката. Претенциите на държателите на дълг идват от представителя на фондовете на ПОК Доверие – компания, която е в доста топли връзки с Прокопиев. Разследване на БГНЕС показва как акционерът в пенсионната компания е използвал натрупаните средства за втора пенсия за финансиране на своите зелени проекти в спорни от юридическа и морална гледна точка сделки. Неясни са и някои от кредиторите на Алфа Финанс, която веднага след сделката за Каолин, от която парите не отиват за покриване на задълженията на фирмата през Райфайзен, а посредством сделка на борсата отиват при Wyclef holding limited и Stallberg investments limited, за които разследване на TV7 показа, че са въртели бизнес и с президента Росен Плевнелиев.  Чрез двете кипърски фирми и с помощта на други две офшорки Прокопиев успя да отклони от Алфа финанс към Кипър близо 7 млн. лв. 


Има ли измама от облигационера и банката – гарант към ужилените – очаквайте утре коментара на Комисията за финансов надзор.




Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

везни

Днес може да се наложи да вземете трудни решения

Днес може да се наложи да вземете трудни решения,