Свързани новини

17.03.2015 13:47

САЩ забраниха на ЕС да публикува договора TTIP

Видян 1802 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След като испанските учени недвусмислено доказаха, че ГМО убива, се наложи в атмосфера на повишена секретност се водят преговорите между САЩ и ЕС за Трансатлантическо търговско и и инвестиционно партньорство (TTIP). Защото това споразумение проправя пътя към безпрепятствено навлизане именно на ГМО на територията на Евросъюза. Само ще напомним, че търговски министър на САЩ в момента е бивш директор на лидера в бранша Монсанто, а администрацията и Конгресът са пълни с лобисти и бивши висши кадри на гиганта.

 

И не само. ТПТИ, както и съкращението на български език, ще вдигне бариерата за шистовия газ. И за многомилиардни искове на мултинационалните компании към правителства, които обаче няма да бъдат гледани според националното или европейското, а според американското законодателство. А то не само е твърде различно, ами се извършва по съвършено различна систима от класическото – прецедентно е.


Не стига това, ами според разкрития на евродепутати за разгласяване на сведения за подготвяния документ се предвиждат административни наказания и дори углавна, сиреч наказателна отговорност. 

Испански източници твърдят, че досега достъп до споразумението са получили 7 представители в Европейския парламент, които са могли да работят с него максимум два часа. Те не са могли да използват никакви електронни устройства. Испанската евродепутатка Албиол разкри, че чиновник от ЕС я наблюдавал през цялото време, докато тя четяла документа. "Аз не можех да си взема дори химикалка", твърди парламентаристката. "Случилото се демонстрира липса на прозрачност в преговорите по споразумението за свободна търговия", резюмира тя.


За "особената секретност" около договора говори и евродепутатка Лола Санчес от партията Podemos, която е член на същата лява фракция в ЕП и се очаква да спечели изборите в държавата, която е четвърта по икономическа мощ в ЕС. В интервю за испанското издание Публико тя разкри, че в стаята за запознаване с договора й е било разрешено да влезе само с часовник и носна хартиена кърпа. Всички други вещи тя е трябвало да остави отвън, включително химикалката и бележника, макар че й бил даден плик с листа, на които било изписано нейното име, за да може да прави записки. По думите на Санчес депутатите се запознават с договора в неголяма стая, в която се намират кутии с текста на документа. Чиновник наблюдава четенето. 


По-голямата част от документа е на английски, изобилства с термини и текстът е трудно читаем. "Този договор е разработен в интерес на многонационалните корпорации", добави Лола Санчес. Тя критикува трудностите с достъпа до документа, защото: "САЩ забраняват на ЕС да го обнародва".



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

стрелец

Докато се занимавате с финансови въпроси

Докато се занимавате с финансови въпроси и грижи за