16.03.2015 17:03

Глобяват България € 7 000 000 заради Главболгарстрой

Видян 3109 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейската комисия е предложила максималната санкция от 7 млн. евро за поръчката по възлагането на лот 2 (Дупница – Благоевград) от магистрала Струма. Това изясни пред Капитал Daily Лазар Лазаров - ръководител на Агенция Пътна инфраструктура, която отговаря за поръчката. Това е станало ясно с писмо от дирекция Регионална политика до Министерството на транспорта, за което индиректно признаха и от самото ведомство преди дни. Одитната мисия на комисията е била тук миналия септември и поръчката за Струма е попаднала в извадката от проверки, въпреки че възлагането й беше в края на 2012 г., тъй като през 2013 г. е имало разходи по нея.


По време на търга за лот 2 значителен брой кандидати подадоха документи и бяха пресети на първия етап по опит и обороти, като осем бяха допуснати до втори етап. Австрийската Strabag се отказа, гръцката J&P Avaks бе декласирана заради прозиращ плик на ценовата оферта, а три бяха отстранени заради технически пропуски. Печелившата оферта бе на консорциум Струма лот 2, в който влизат Главболгарстрой-Инфраструктурно строителство, Пътстрой 92 и италианската Impresa.


Най-вероятната причина за наложената корекция е ограничително изискване в самата поръчка за доказването на опит. В поръчката се казва, че „от изпълнителя се иска да е изпълнил договор за ново строителство или реконструкция на магистрали или пътища с носимоспособност на пътната конструкция от 11,5 тона на ос, с обща дължина минимум 30 км, с приравнен габарит Г10,50 метра“. 


Проблемът е, че когато кандидатът е обединение, се иска всеки един от членовете на консорциума да е изпълнил по един такъв договор. Това е нарушение на логиката на обединяване и български и европейски одитори вече са улавяли такива примери. Например за болница в Сандански, където също е поставено такова изискване, българският одитен орган е отбелязал, че това е неравностойно третиране и "обезсмисля правото на икономическите оператори да се сдружават с цел да отговорят общо и заедно на поставеното от възложителя изискване." 

 

Възможно е в условията одиторите да са открили и други проблемни моменти.


Лазар Лазаров не смята, че тази корекция ще влезе в сила. Той няма притеснения, защото според него тази глоба също ще отпадне, както са отпаднали подобни корекции по различни пътни проекти миналата година. Докладът на ЕК наистина е предварителен и е изпратен до София за коментари. Българските власти сега ще върнат своето тълкуване на ситуацията и ще  се надяват на намаляване или отпадане на корекцията. Вероятното основание, на което ще се иска това, е липсата на значим ефект от ограничителното условие върху конкуренцията. 


Ако българските власти докажат, че ефектът от ограничителните условия не е повлиял съществено и не е отблъснал много кандидати, то е възможно цялата санкция да отпадне или поне да бъде намалена. Ако не, то тази стойност ще трябва да бъде поета от бюджета на програма Транспорт. Това е най-чистата досега програма, но очакванията на български и европейски експерти са през тази година и тя да започне да търпи корекции заради идващите плащания по големи проекти, които ще бъдат одитирани.



Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

 Алиса в страната на чудесата

Алиса в страната на чудесата се завръща

Колибри предлага на читателите ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

рак