Свързани новини

23.10.2013 10:22

Линията на бедността - с 10 лв. по-нагоре

Видян 1280 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На редовното си заседание кабинетът ще определи нов размер на линията на бедност за страната за догодина. Досега линията на бедността бе фиксирана при 241 лв, а от догодина тя ще при 251 лв.


За изчисляването ѝ ежегодно се използват данните от изследването на бюджетите на домакинствата в България, провеждано от НСИ.


Размерът е определен с оглед на гарантираното


задоволяване на минималните жизнени потребности от храна и нехранителни стоки и услуги.


Ако от началото на следващата година минималната работна заплата се увеличи на 340 лв., каквито са намеренията на правителството, чистото възнаграждение на хората, които я получават, ще бъде 266 лв., т.е. с 15 лв. над линията на бедност, припомня "Дарик".


Така ще бъде спазено и едно от условията в разработвания към момента механизъм за вдигане на минималната заплата, според който нетната ѝ стойност не трябва да пада под официалната линия на бедност.


На заседанието си днес правителството


ще увеличи със 78 900 лв. средствата за персонал на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране,


които били необходими за изплащане на полагащите се по Кодекса на труда обезщетения на освободените членове на ДКЕВР.


Средствата ще се осигурят чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2013 г., тъй като не са предвидени в бюджета на комисията, а заложените в него капиталови разходи са с ограничен размер и не могат да бъдат преструктурирани.


Правителството ще допълни списъка на университетските болници


с още четири лечебни заведения: МБАЛ "Света Марина" - Варна, УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" - София, МБАЛНП "Св. Наум" - София и МБАЛ "Национална кардиологична болница" - София.Съгласно Закона за лечебните заведения университетски болници са многопрофилни или специализирани болници, в които след акредитация се осъществяват дейности по клинично обучение на студенти и докторанти по медицина, дентална медицина, фармация и здравни грижи, както и следдипломно обучение.


Правителството ще приеме и отчет за изпълнението през 2012 г. на Националната програма по безопасност и здраве при работа.


Изпълнението на дейностите в Плана за 2012 г. до голяма степен е допринесло за резултатите, отчетени от информационната система на НОИ и от инспекционната дейност на ИА "Главна инспекция по труда". Те сочат намаляване на общия брой на трудовите злополуки, довели до смърт (82 през 2012 г. при 86 през 2011 г.) и предизвикали трайна инвалидност (11 през 2012 г. при 20 през 2011 г.)


Намалява и общият брой на загубените календарни дни от трудови злополуки - от 154 006 на 120 925. Запазва се относителният дял на нарушенията в областта на здравословните и безопасни условия на труд (43%) и се отбелязва незначителен ръст от 1 процентен пункт (до 57%) на нарушенията по законосъобразността на трудовите правоотношения.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

козирог

Финанси, бюджетиране, спестяване, инвестиране

Финанси, бюджетиране, спестяване, инвестиране, все