Свързани новини

24.07.2013 11:05

Станишев: Стремежът към незабавни избори, е за връщането на ГЕРБ в управлението

Видян 1425 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Видяхме, че в момента, в който партия ГЕРБ обяви, че влиза в парламента и формално взе участие в работата на две комисии,  се стигна до радикализиране на протестите. Очевидно, че това, което се случи вчера не е случайно. Това заяви на извънреден брифинг председателят на БСП Сергей Станишев. По думите му, вчера се е видяло съвсем различно лице на протестите от това, което е било през повечето дни на тяхното провеждане. „Очевидно  някой се стреми на всяка цена да постигне падане на правителството  час по скоро и предсрочни избори. Много ясно личи от изявлението на г-н Борисов и поведението на ПГ на ГЕРБ кои биха били печеливши от подобен сценарий и на кого той е изгоден, в този смисъл гражданите, които протестират със своите основания, трябва да си зададат въпроса дали волно или неволно не го обслужват, тъй като е очевидно, че едни предсрочни избори сега, незабавно,  ще доведат до възпроизвеждане в немалка степен на парламентарното статукво“, каза още Станишев. Според него това е единственият начин Борисов и Цветанов да контролират ГЕРБ и да запазят своята власт на различните нива от управлението си. „Очевидно има стремеж към незабавни избори с тази цел и към включването на ГЕРБ в управлението на всяка цена. Това няма как да бъде прието от страна на БСП“, категоричен бе лидерът на партията. По думите му вчера е имало провокативни действия и насилие – „насилие и по отношение на полицаите, които се държаха изключително коректно, работеха с открити и празни ръце, имаше съзнателно търсене на сблъсък, за което министърът на МВР Цветлин Йовчев  предупреждаваше  нееднократно,  с цел радикализиране на протеста, с цел дестабилизация на ситуацията като цяло в Българската държава“ .



Сергей Станишев заяви, че НС има волята да работи в интерес на българските граждани и, че промените в актуализацията на бюджета са необходими. „Те са необходими за социалната политика, която провежда кабинета, те са необходими, за да може след септември хората с увреждания да получават пари, защото тези пари са планирани в бюджета на Дянков до септември и от там нататък не са заделени и не са предвидени пари за хората с уврежданията“, обясни Станишев. В тази връзка той допълни, че и родителите на първокласниците имат нужда от тези средства, както и българският бизнес има нужда от разплащането, което трябва да стане най-сетне предсказуем фактор по отношение на икономиката. По думите му, освен всичко останало има нужда и от гарантиране на финансовата стабилност на държавата. „Нека тези, които протестират помислят реално чии интереси обслужват, защото без тези промени в бюджета трудно може да бъде реализиран и поддържан новият модел на ценообразуване на цените на тока. Ние виждаме, че зад агресивната част от протестите има и ясен сценарий и организатори и те трябва да бъдат разкрити. МВР да каже своя анализ, защото те разполагат с пълната информация и да се гарантира нормалната работа на българския парламент“, каза още Станишев . Той се обърна към „всички политици, които “ поощряваха всякаква форма на протест - те самите влязоха в капан, който легитимира всякакви, в това число незаконни действия“. „Мисля, че вчерашните грозни сцени по отношение на български граждани, в това число и народни представители, би трябвало да бъдат червена лампа към всички тези политици, защото тук става въпрос за държавността като цяло. Трябва да има диалог, но трябва да им и държава“, категоричен бе лидерът на социалистите. Според него диалогът като ултиматум не е приемлив, независимо за какво става дума – за изборно законодателство, за приемане на бюджет или времето за провеждане на едни или други избори. „Очакваме и кметицата на София, която 40 дни се правеше на разсеяна, а днес изразява възмущение от вандалщината по отношение на инфраструктурата и призовава МВР да свърши работата, също да си застане на местото и да си поеме отговорността за своето бездействие до този момент. През следващите дни ще направим всичко възможно за нормалната работа на институциите, също така и политическа воля както за диалог, така и за ефективна дейност на НС“, заключи Сергей Станишев.

„Трябва да се зададат въпроси на всички, които поощряваха всяка форма на протест през последните 40 дни. Защото има протести, които са мирни, легитимни и изразяват гражданска позиция, но има имплантирани провокатори, които целят друго развитие“, категоричен бе Станишев. Той изрази мнение, че не може да се води разговор с протести, които търсят постигане на своите цели на всяка цена. „Диалогът е необходим – политически и граждански – и правителството на Орешарски и БСП винаги са били открити за този диалог и това личи по начина, по който се подготвя новото изборно законодателство и в диалога с гражданските структури, като цяло“, каза още лидерът на социалистите. Той допълни обаче, че има една част, които не търсят никаква форма на диалог, а постигане на всяка цена на своите политически цели, обслужващи досегашните управляващи. „Днес очакваме много ясен анализ на събитията от вчера от страна на МВР, тъй като вчера видяхме и актове на насилие, на хвърляне на камъни, на потрошен автобус, на вземане на над 100 човека за заложници. Видяхме и разбиване на улици, кофи и други на Столична община, което няма как да бъде възприемано като нормално в европейска, демократична и законова държава“, каза още Сергей Станишев. Той допълни, че очаква МВР да си свърши работата, да идентифицира провокаторите, които са реализирали насилие, както и да гарантира нормалната работа на НС. „Очакваме и кметицата на София, която 40 дни се правеше на разсеяна, а днес изразява възмущение от вандалщината по отношение на инфраструктурата и призовава МВР да свърши работата, също да си застане на мястото и да си поеме отговорността за своето бездействие до този момент. През следващите дни ще направим всичко възможно за нормалната работа на институциите, също така и политическа воля както за диалог, така и за ефективна дейност на НС“, заключи Сергей Станишев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

стрелец

Денят е подходящ за пътувания или изследване на нови култури и идеи

Денят е подходящ за пътувания или изследване на нови