Свързани новини

02.07.2013 10:49

Орешарски: България е на най-ниската си точка за последните 15 години!

Видян 1580 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Заради негативните тенденции в социалната и икономическата сфера, България е достигнала в развитието си най-ниската точка за последните 15 години. Това каза премиерът Пламен Орешарски в интервю за Нова телевизия в понеделник.


“Днес страната ми се струва, че е на сравнително най-ниската си точка за последните 15 години след онази криза, която ми се иска всички да забравим”, коментира Орешарски, като допълни, че публичните финанси са в лошо състояние, поради което ще претърпят и преструктуриране.


“Когато преди 4 години се говореше за заварени договори и се спомена сума от над 2 млрд. лева, тази седмица получих справка от всички министерства, от която се вижда, че неразплатените задължения са малко над 2,4 млрд. лева. Винаги при смяна има и неразплатени докрай задължения, но сумата не е по-малка в сравнение с преди и това показва, че и през 2009 г., и сега ситуацията е една и съща”, посочи премиерът.


Той допълни, че според оценка на приходната агенция има и влошаване на събираемостта на приходите в бюджета. Дупката в хазната пък се изчислява на 1-2 млрд. лева.


Орешарски посочи, че с разработените от кабинета мерки за подобряване на събираемостта на приходите се надява да бъдат изгубени по-малко от постъпленията в бюджета. Той освен това подчерта, че социалните програми на правителството не са поставени под въпрос и за тях е осигурено финансиране от преструктурирането на разходите.


Премиерът посочи, че разходите на министерствата ще бъдат орязани с 5 на сто, а ако се открият резерви – и с повече. Той освен това потвърди ангажимента си държавата да се разплати с бизнеса до края на август.


Орешарски отново отрече кабинетът да работи за “определени кръгове” и подчерта, че правителството управлява от името на избирателите.


Той посочи, че ребалансирането на енергетиката е основен приоритет на кабинета и допълни, че спирането на тенденцията на поскъпване на тока е била първата стъпка. Данните за сектора обаче той определи като “обезпокоителни”, а задълженията на Националната електрическа компания (НЕК) означават, че има системни неразплащания към производителите. “Това заварвам и ще се опитаме без да истеризираме да излезем от тази дупка”, коментира Пламен Орешарски.


Той изрази надеждата си, че след 4 години “страната ще изглежда по друг начин”.  “Сигурно е, че няма да имаме и след 4 години средноевропейски доходи, но ми се иска страната да се управлява нормално, икономиката да се е върнала по пътя на растежа, хората да виждат перспективи, че със своите усилия могат да подобряват доходите си, да виждат реализацията си тук, в нашата страна”, коментира той.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

риби