Свързани новини

21.12.2012 14:07

Учителите ни – стресирани, болни, заплашвани, изнудвани

Видян 2373 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Във все по-стресова среда работи българският учител. Това сочат резултатите от изследване за здравето, работоспособността и безопасността при преподавателския труд, представени на 32-та среща на Синдиката на българските учители.


Председателят на синдиката Янка Такева изтъкна, че през последните години материалните условия на работата са се подобрили значително и фактори като шум, запрашеност и осветление вече не играят такава голяма роля. За сметка на това обаче са се появили стресогенни и психологически пречки за провеждане на пълноценен учебен процес.


Сърдечно-съдовите болести вече засягат близо 27% от българските учители. Драстично е нараснал и броят на заболелите от диабет, провокиран от силния стрес в работната среда, като специалистите, изготвили проучването, съобщават, че от това заболяване страдат 35% от всички преподаватели у нас.


Проблемите с дихателната система и опорно-двигателните функции също са зачестили.


Според Такева въпреки интерактивните методи за обучение, уроците стават все по-тежки за децата и са пълни с излишни факти, които обременяват ненужно учениците.


По данни на синдиката близо 8% от отпадналите от образователната система деца са се отказали точно поради тези причини, а не вследствие на недостатъчно средства.


Такева изтъкна като важна необходимост обособяването на нова политика за управлението на училищата от страна на директорските екипи.


Училищата ни не са финансови дружества и не може директорите да управляват само бюджетите, категорична бе тя.


В изследването на синдиката основен проблем се явява психоклиматът в училищата и препоръките сочат, че той трябва да се промени драстично, защото вреди и на двете страни в учебния процес.


12% от учителите в България търпят насилие от прекия си работодател, а 54 % от страна на ученици и родители, особено в детските градини. Проучването сочи, че психологическият натиск се оказва все по-чест над преподавателите.


По-големите ученици ги заплашват с доноси и подписки, ако заслужено им се пише ниска оценка. Заплахи за саморазправа също се чуват все по-често в класните стаи.


Такева беше категорична, че в новия закон за предучилищно и училищно образование трябва да се въведе оценка за поведение, както в повечето европейски страни, с цел да се регулират този тип прояви.


На срещата на синдиката се събраха 192-ма преподаватели от цялата страна, като форумът ще заседава до края на деня и по предстоящи проекти и проучвания. Специален гост на срещата беше генералният директор на Европейския комитет по образование Мартин Ромер.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

телец