11.11.2008 17:54

20 000 невръстни просяци скитат по улиците

Видян 4534 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 4.5000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Около 20 000 са невръстните безпризорни, които скитат из улиците в страната и в повечето случаи осигуряват живота на семействата си, като просят, крадат и дори предлагат секс услуги, научи 19`. Официалната статистика включва отделни случаи, които са станали достояние на специализираните органи, но на практика хиляди деца, водещи живот на скитници и просяци, остават извън регистрите. Често това, което подрастващите изкарват с подобни дейности, бива веднага отнемано от родителите или попечителите им, което обезсмисля даденото подаяние и го превръща в хранилка за антисоциални и алкохолизирани слоеве от обществото.
От Агенцията за социално подпомагане съобщиха за 19`, че за първото тримесечие на тази година в страната са регистрирани 743 просещи, вписани в регистъра на децата, нуждаещи се от закрила. За второто и третото тримесечие цифрите намалявали – по 523 случая. От ведомството обаче уточняват, че това са деца, които нямат семейства, а повечето от просещите имат родители или настойници, затова не се водят като нуждаещи се от закрила.
Сдружението„Деца и юноши“ пък информираха, че само за октомври тази година е регистрирало 51 безпризорни деца в рамките на София. Това обаче е само малка част от реалната цифра, защото социалните работници от сдружението нямат физическата възможност да са навсякъде из града по всяко време на денонощието.
От организацията предупреждават, че давайки пари на просещите малчугани, гражданите стимулират възрастните, под чийто контрол са децата, да не работят и да не изпращат потомците си на училище. Ако милосърдието ни кара да дадем нещо на малките „гаврошовци“, то по-добре било това да бъде храна или дреха. Те самите знаели случай с избягало от приют болно дете, което с изпросените пари преяло с храна, неподходяща за него, поради което се наложило постъпването му в болница. По наблюдения на сдружението зачестявали случаите, при които по-големите деца от многодетно семейство изпълняват родителски функции, докато просят. Такъв случай имало пред църквата „Света Петка“, където девойче просело и в същото време хранело и преобличало по-малките си братя и сестричета. В повечето от случаите обаче от „Деца и юноши“ само констатират случаи на нарушаване на правата на детето, но са безпомощни, защото малчуганите са с родителите си или с други възрастни. Така например те не можели да се намесят в ситуациите, когато млади жени просят с бебета на ръце, въпреки че това пречи на нормалното отглеждане на детето. Също така от сдружението знаят, че в района на гара Искър са се настанили големи цигански групи от Стамболийски, Пазарджик и Хасково, които всяка сутрин се отправят със стотици деца към столицата, за да търсят там прехрана. Намесата на социалните работници обаче била възможна само когато малолетните са без възрастни около себе си. По тяхна статистика над 70% от безпризорните деца са от ромски произход, но към техните групи все по-често се присламчвали и българчета, зарязани от родителите си.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

козирог