Свързани новини

15.07.2010 09:46

10 години затвор за неплатени осигуровки

Видян 1781 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От 2 до 10 г. затвор и глоба до 20 000 лв. заплашват работодател, който дължи осигуровки в особено големи размери. Това предвиждат нови поправки в Наказателния кодекс, които правителството ще гледа в пакет заедно с промените в осигурителния и трудовия кодекс до края на месеца. Става дума за вноски за първа, втора пенсия и здраве.


Поправките изглеждат, меко казано, нагли, като се има предвид, че държавата не плаща на чиновниците, виси на военните и полицията. Така че социалният министър Тотю Младенов, който е вдъхновител на идеята за поробване на работодателя - от дребния фирмаджия до босовете на корпоративни гиганти, и финансовият министър Симеон Дянков да отговорят на въпроса: Кой от двамата ще лежи в затвора до живот за висящите осигуровки?


Според поправките за особено голям размер по закон се смята сумата над 12 000 лв. Ако преди произнасянето на присъдата длъжникът погаси борча си, наказанието се смекчава на 3 г. затвор и глоба до 10 000 лв. Когато дългът е над 3000 лв., санкцията ще е лишаване от свобода до 3 г. и глоба до 1000 лв. В случай че до края на разследването той бъде изчистен заедно с лихвите, наказанието е само глоба до 2000 лв. 19' напомня, че по българския Търговски закон ангажиментът на собствениците на ООД е в рамките на дружествените им дялове, т.е. до 5000 лева.


„В последните месеци сивата икономика расте драстично и тези мерки са в интерес както на хората, които очакват пенсии, обезщетения за майчинство, за болест, така и на общественото осигуряване, което ги плаща“, обясни Тотю Младенов.


По данни на НАП към 1 юли над 300 млн. лв. са невнесените осигуровки, неправомерно взетите майчински и надвзетите пенсии възлизали на над 300 млн. лв. Лихвите по тях били още 100 млн. За да се стимулира събираемостта, Младенов предлагал лихвена ваканция за дълговете, възникнали до края на тази година, ако се погасят до юли 2011-а. В цялата страна от няколко дни течали масирани проверки по фирмите. Глобата за всеки нает без трудов договор е 15 000 лв.


Никой обаче не казва колко милиона виси държавата само на чиновници, армия и полиция. Защото така им отърва.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

дева