Свързани новини

22.10.2008 18:15

Бойко можел да яхне кризата за коалиция с БСП

Видян 1779 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Четири основни варианти за управляващо мнозинство в следващия парламент обрисува проф. Георги Карасимеонов, шеф на катедра „Политология“ в СУ и изпълнителен директор на Института за политически и правни изследвания.


Като една от вероятните възможностите експертът посочи съвместното управление на на БСП и ГЕРБ, което щяло да бъде оправдано от партийните лидери Сергей Станишев и Бойко Борисов с общо противодействие на световната финансова криза. Както е известно столичният кмет многократно е казвал, че коалиция с БСП няма да прави.


„Като вариант виждам и образувано служебно правителство от президента, което да управлява, докато се проведат нови избори“, каза Карасимеонов. Друга опция според него е съвместно правителство между ГЕРБ и „Атака“ или между БСП и ДПС. Този вариант бе определен от проф. Карасимеонов като „силов“. Припомняме, че за бъдещо общо управление между партиите на Бойко Борисов и Волен Сидеров се заговори още преди месеци. Тогава обаче столичният кмет отсече, че формацията му би управлявала само с представители на Европейската народна партия (ЕНП). По този повод сигурен източник заяви пред 19`, че „Атака“ е водила преговори за присъединяване към най-голямата дясна фракция в Европарламента.


В същото време евродепутатът от „Атака“ Десислав Чуколов каза пред вестника, че към партията му имало достатъчно голям интерес от другите фракции в ЕП, но отказа да конкретизира кои точно. С оглед на идеалогическия характер на „Атака“ обаче, възможните опции пред нея са групите „Съюз за Европа на нациите“, „Независимост/Демокрация“ и ЕНП. Първата от тях е против развитието на ЕС като бюрократична свръхдържава и е в частична изолация в ЕП. Втората група, която със своя англо-саксонски характер също е против либералните политически тенденции в съюза, смята партии като „Атака“ по-скоро като част от проблема на прекалено разширяващия се ЕС. И въпреки идеалогическите си сходства с визираните групи, най-логичен вариант за търсещата европейска легитимност „Атака“, за да бъде част от управлението в България, остава ЕНП.


Като възможен сценарий Георги Карасимеонов обрисува и съвместно управление на България, след присъединяването на ЛИДЕР към ДПС и БСП, или на ДСБ или СДС към ГЕРБ и „Атака“.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

рак

Ден да общувате открито с партньорите си

Ден да общувате открито с партньорите си, да