Свързани новини

13.09.2009 15:53

Депутатите работиха 7 ½ часа за седмица

Видян 1490 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

7 часа и половина работа за седмица. Толкова по изчисления на колегите от Нова телевизия са работили българските депутати за миналите седем дни. Последното им заседание преди уикенда е било с продължителност от един учебен час. Това показва тв статистиката. Тя не беше отречена от нито един от анкетираните “народни избраници”.


Все пак се намери герой, който да послъже – журналистите не включвали в сметката заседанията на комисии. За двата месеца от старта на парламента такива има по едно – две и то главно по административни въпроси.


За да добиете представа какво представлява подобно заседание, ще ви разкажем за първата сбирка на Комисията по културата, медиите и гражданското общество. Поради липса на квалифицирани кадри в тези ресори, от ГЕРБ са назначили за шефка дама, която е била асистент по право в провинциален технически университет – ясен знак за внимание към въпросните сектори. И потвърждение на играта на думи култура – кобура.


Та на премиерата си като шеф въпросната дама внесла някакъв вид документ и за разлика от дневния ред, го подложила на формално обсъждане с останалите членове на комисията. Първи се изказал шефът на ПГ на ДПС Лютви Местан. Той започнал да коригира елементарните езикови грешки в страничката текст. Те започвали от заглавието и сумарно били достатъчни за оценка “Слаб 2”. Ето така работят депутатите в комисиите.


Учудващо ли е в този смисъл, че Комисията по културата роди един от трите скандални корпортивни предложения на новата власт. Идеята е да бъде изменен законът за културното наследство така, че едрите колекционери – разбирай повечето олигарси, да не трябва да доказват произхода на особено ценните трофеи в своите сбирки. Текстът бе забележително защитен от културния министър Вежди Рашидов, в миналото известен с приетата от него титла “главен мултак на републиката”. Той чистосърдечно заяви, че 40 години живеел благодарние на колекционерите. Това е ясно, но какво да кажат останалите български граждани, които се надяват, че някой някога ще защити невероятното културно богатство на българските земи от посегателствата на бизнс фараони и контрабандисти?!


Тази поправка в закон обаче е по-вероятно да мине в пленарната зала съвсем скоро. И такда се превърне в първия административен акт на новия парламент.


Отдавна са забравени предизборните обещания за законодателна програма като приемане на нов избирателен кодекс, антикризисни промени в икономическите закони и наказателния кодекс, актуализация на бюджета и сключване на предпазно споразумение с МВФ.


Вместо важните за нацията мерки в кризата, предложенията на комисиите са по изключително съществени теми за защита на лични и корпоративни интереси.


Според кулоарната клюка по-скоро отпадат други два скандални и олигархично наредени промени в закони, които бяха изтъкани в комисиите на новия парламент. Според единия от тях нотариусите в парламента поискаха канторите им да си работят, докато са депутатки, като ги подписват асистентите им. Добре, че бяха медиите да спасят законността в държавата от шефката на Правната комисия Искра Фидосова. Защото именно асистентка в нейната кантора в Монтана бе потвърдила измама с имот на фамалията на олигарха Валентин Златев – къща за милиони евро в сърцето на София. Формален вносител на неосъществената промяна в закона пък се оказа депутатка от РЗС, чийто съпруг – също нотариус, е с влязла в сила присъда заради съмнителни сделки. Имотната мафия щеше да бъде единствената доволна, ако промените бяха гласувани като закони. А това не стана само премиерът чете вестници и за щастие се доверява повече на тях, отколкото на “народните избраници”.


Втора скандална поправка пък бе насочена да уреди заменките на “добросъвестни инвеститори” – повечето български олигарси, срещу които ГЕРБ предизборно обяви, че ще води война. Всъщност, любимият на 19’ депутат Емил Димитров от генералската партия, който се прочу, понеже неговата фирма се сдоби с имот за 14 млн. евро в София с фалшифициран подпис на Бойко Борисов, внесе скандалния текст. Само припомняме, че свързани с него фирми са направили 3 заменки. Вероятно това се дължи на топлата му допреди време връзка с ДПС. Интересно ще бъде също как той като дистрибутор номер 1 на Булгартабак ще се държи при приватизацията на тютюневия гигант. Разбира се, и по двете теми наличието на депутат като Димитров в Земеделската комисия “не е” конфликт на интереси.


За 2 месеца от старта на парламента на 14 юли и по над 4242 лв. заплата на депутат или общо 1 милион лева на данъкоплатците цифром и словом новият български парламент няма приета дори 1 поправка в закон, да не говорим да е създал авторски нормативен акт.  Към сумата трябва да сметнем и 700 000 за депутатските добавки, които също плащаме.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

овен

Днешният ден ви носи енергия за нови начинания

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Днешният ден ви носи енергия за нови начинания.