Кирил Буданов

Свързани новини

22.04.2024 16:54

Май ще бъде много труден за Украйна: Шефът на спецслужбите Буданов

Видян 2345 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Превземането на Авдеевка от ДНР, която по време на конфликта в Донбас беше превърната от украинските войски в един от основните им укрепени райони, се превърна в истински успех на руските въоръжени сили, призна началникът на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна, Кирил Буданов пред ВВС: "Руснаците имаха истински успех в Авдеевка. Това трябва да се признае. Това е факт".  

В боевете за Авдеевка, която беше най-удобният плацдарм за нонстоп атаки срещу двумилионния Донецк под руска окупация, украинските войски претърпяха значителни загуби. А бригадата на украинските въоръжени сили, която беше прехвърлена в този район, нарече обсадата „Авдеевски ад“.


На 17 февруари руският министър на отбраната Сергей Шойгу информира президента Владимир Путин за преминаването на Авдеевка под пълен контрол на руската армия. Много украински експерти сравняват ситуацията в Авдеевка с Артьомовск/Бахмут, който беше превзет от руснаците през май 2023 г. след тежки боеве, които нанесоха и сериозни имиджови щети на Киев в световните медии.

"От средата на май Украйна я очаква труден период на фронта и във вътрешнополитическата ситуация, прогнозира в интервюто за украинскатата служба на BBC Кирил Буданов - Ние сме изправени пред доста трудна ситуация в близко бъдеще, според нашата оценка“.


"Това ще бъде труден период. Средата на май, началото на юни", добави той.


„Да, има проблеми на фронта, но трябва да кажем откровено: същите тези проблеми не се появиха нито днес, нито преди месец, нито преди три месеца, това е системен проблем, пред който сме изправени“, каза той

Кирил Буданов призна още в интервюто, че чете канали в Telegram от служебния си телефон.

"Понякога гледам. Имам Telegram на едно устройство, да кажем, на работното ми. И аз го гледам, когато се случват определени събития, главно как руското общество възприема определени събития. Това е единственото нещо, за което използвам Telegram“, каза той в интервю за украинската служба на BBC. В същото време на служителите от разузнаването е забранено да използват каквито и да е социални мрежи, но като шеф той естествено „има достъп до всички световни медии и ресурси“.

Буданов каза още, че "Telegram е огромен проблем за Украйна".


Необходимо е „да се въведе ред, поне законово да се принудят всички да се регистрират, за да е ясно кой какъв медиен ресурс ползва“, продължи той.


„Това няма да е натиск върху пресата“, смята Буданов.

В Украйна многократно е повдиган въпросът за необходимостта от забрана на Telegram. През ноември 2023 г. тогавашният секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНБО) Алексей Данилов говореше за опасността на месинджъра от гледна точка на националната сигурност.


През декември 2023 г. петиция с такова искане се появи на сайта на канцеларията на президента на Украйна, но ръководителят на центъра за противодействие на дезинформацията към Съвета за национална сигурност и отбрана Андрей Коваленко призна, че пълната забрана на месинджър е невъзможно.


През април обаче стана известно, че Службата за сигурност на Украйна е изпратила искане до администрацията на месинджъра на Telegram с искане да блокира поне 26 канала и в момента това искане се разглежда.

На 25 март във Върховната Рада беше внесен законопроект за регулиране на работата на Telegram и други публични платформи, чрез които се разпространява информация.


Той, по-специално, предвижда изискване за разкриване на източниците на финансиране на Телеграм каналите, информация за техните собственици, включително данни за точното местоположение, телефонни номера за контакт и имейл адреси.


Законопроектът, наред с други неща, изисква блокиране както на лица, така и на канали като цяло, както и присъствието в Украйна на упълномощен представител на месинджъра за комуникация с държавните органи на украинските власти.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

стрелец