С две решения на кабинета Денков 3 български министерства са принудени да преправят бюджетите си, за да финансират с 4,6 млн. лв. събитието WEBIT, провеждано чак през октомври. Организацията на такъв тип конференция струва не повече от 100 000 лв., а може да се направи и със значително по-малко. Което доста намирисва. Защото не е луд, който яде баницата, а който му я дава.

Свързани новини

22.04.2024 15:22

4,6 млн. наши пари от Денков за събитие в НДК

Видян 26006 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

С две решения на кабинета Денков 3 български министерства са принудени да преправят бюджетите си, за да финансират с 4,6 млн. лв. събитието WEBIT, провеждано чак през октомври. Организацията на такъв тип конференция струва не повече от 100 000 лв., а може да се направи и със значително по-малко. Което доста намирисва. Защото не е луд, който яде баницата, а който му я дава.

Още повече, в написаното като ученическо съчинение или недобра статия във второстепенен сайт решение от 31.01.2024 г. и неговия римейк - второ решение от 22.02.2024 г. липсва конкретика за сумата - ето такова едно открито, отворено управление, което уж ППДБ твърдяха, че имат. Но затова пък има фрази от типа "по оценка на организаторите".

Несериозно и за не особено високия професионализъм на организаторите свидетелства фактът защо изобщо се е наложило да се правят 2 решения на МС по темата. Причината е, че - както си пише в документа, те първо били записали дати 30-31 октомври и място на провеждане: НДК, пък чак след излизането на правителствения документ се сетили да проверят и установили, че тези дати са заети. Та дръпнали седмица напред.

Събитието е представено като международно - 27 държави искали да го организират през 2018 г., но защо ли все си остава в България ? Забавно е, че България е "страна - партньор" на българско събитие, провеждано в България и плаща прескъпо за това.

Въпреки че инициативата е представена черно на бяло като частна, не става ясно с какво по-точно участва частникът. Нито как е изчислил "възвръщаемост от над 60 млрд. евро" на своя бранд. Всеки може да твърди всичко, но подобни твърдения в официално решение на българското правителство звучат повече от скандално, освен несериозно и неуместно.  

Както и, че миналата година на същото събитие у нас били дошли управляващи активи за "над 20 трилиона евро" - интересно би било да видим официален документ, който свидетелства, че Министерският съвет или някоя друга българска институция подробно е представила и изчислила въпросния списък.

Правителството не е питало агенцията си за инвестиции колко средства са привлечени конкретно от подобни инвеститори в нашата страна от миналогодишното или друго издание на събитието. Нищо че ресорното министерство на икономиката е едно от трите, които плащат масрафа, заедно с лишаващото десетки училища от ремонт просветно ведомство, чийто бюджет също се пренарежда заради парите за събитието.

За щастие на организаторите в решението не е записана конкретика и по линия на официалните чужди гости, защото се твърди, че от пет анонсирани премиери, ще имаме само един чужд и то на непризнатата от 5 членове на ЕС Косово. И, ако пожелае, който е български премиер по време на събитието.


Радостина Тонева




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Стамен Тасев 29.04.2024 03:59

    Тези пари са като парите за фоерверки! Ще има гръмки заглавия в нашата, че и чуждата преса, защото с това финансиране ще има достатъчно пари да се платят публикации и във Файненшъл таймс, нали? И след това за няколко седмици всичко ще отшуми и ще се забрави! По разумно би било с тези пари да се организира конкурс в областта на информационните технологии сред абитуриентите и на най-добрите да се дадат стипендии, като те отидат да учат в престижни университети по света с ангажимента да се върнат след завършването си у нас за 5 години!

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни